KSF-Media/Nina Ahtola

Nordiska dieten lika hälsosam som Medelhavsdiet

En hälsosam diet som bygger på nordiska råvaror förbättrar bland annat kolesterolvärdena och minskar risken för kransartärsjukdom. Det visar en samnordisk dietundersökning.

Den nordiska dieten minskar också inflammationsfaktorerna vid metabolt syndrom.

Den kändaste hälsodieten är Medelhavsdieten. Dess verkningar har också undersökts mest.

Den nya undersökningen som utförts i fyra nordiska länder visar att nordisk närproducerad mat påminner om Medelhavsdieten.
– Undersökningen koncentrerade sig på kostens inverkan och därför eliminerade man de positiva hälsoverkningarna av att gå ner i vikt. Det innebär att försökspersonerna behöll sin vikt under undersökningen, säger professor Matti Uusitupa vid Östra Finlands universitet.

I jämförelse med normal kost förbättrade den nordiska dieten fettomsättningen genom att öka sänka halten skadligt LDL-kolesterol och höja halten gott HDL-kolesterol. Samtidigt minskade den totala halten skadliga fettpartiklar i blodet. Dieten upp till fördubblade intaget av flera viktiga mineraler och vitaminer.

Närproducerat
Den hälsosamma nordiska dieten består av närproducerad mat.

De animaliska fetter och mjölkfetter som hör till normal nordisk kost ersätts med rypsolja och växtoljebaserat margarin.

Dieten omfattar också säsongens nordiska frukter, bär, grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Dessutom innehåller den fullkornsversioner av råg, korn och havre.

Ett viktigt inslag i dieten är fisk och särskilt fet fisk 2–3 gånger i veckan. Också vilt och fjärdefä ingår i dieten.

Undersökningen genomfördes i Finland, Sverige, Danmark och Island. I Finland leddes undersökningen av Östra Finlands universitet, men också Uleåborgs universitet deltog.

När undersökningen började deltog 200 försökspersoner med störd sockeromsättning. 166 av dem var med ända till slutet av den 18–24 veckor långa undersökningen. De höll sig hela tiden till antingen den hälsosamma nordiska dieten eller till normal nordisk kost.

Undersökningen har publicerats i Journal of Internal Medicines webbplats på adressen http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12044/full