Kineser köper rävskinn för hundratals miljoner euro

Nästa vecka är det dags för Saga Furs, som är listat på Helsingforsbörsen, att ordna årets första skinnauktion. Till auktionen i Vanda anländer skinnuppköpare från hela världen. De ropar in i synnerhet finska rävskinn som är mycket populära i Kina.

Samtidigt som skinn för nästan 300 miljoner euro säljs i Vanda pågår en remissdebatt i riksdagen om lagmotionen med mål att förbjuda pälsnäringen.

Michael Hornborg, verksamhetsledare för Finlands pälsdjursuppfödares förbund FPF, försvarar näringen. Han tror att största delen av dem som skrivit under medborgarinitiativet inte ens besökt en pälsfarm.

– Vi är i huvudsak verksamma på landsbygden och sysselsätter direkt cirka 5 000 personer. Värdet på exporten är 400 miljoner euro, säger Hornborg.

Motionen har en bit till riksdagens plenisal trots att nästan 70 000 skrev under medborgarinitiativet.

Riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen säger att talmanskonferensen bör slå fast hur medborgarinitiativet ska framskrida. Själv stöder han vanlig praxis som gäller enskilda ledamöters lagmotioner. Den aktuella motionen är på väg till åtminstone jord- och skogsbruksutskottet.

Hornborg tycker att det vore bra om motionen gick ända till omröstning i riksdagen. Han tror att näringen får politiskt stöd. FPF har aktivt presenterat verksamheten på pälsfarmerna för riksdagsledamöter