Svenska skidförbundet letar gamla blodvärden

Svenska skidförbundet planerar att redovisa gamla blodvärden på åkare som vill rentvå sig från dopningsmisstankar.

Förbundet utreder också om de ska bistå Lars Håland i en stämning av Uppdrag granskning.

Ny forskning visar att blodvärden kan variera naturligt.

I förra veckan uppgav SVT-programmet Uppdrag granskning att flera tidigare skidstjärnor hade onormalt höga blodvärden. En lista över blodvärden från en världscuptävling i Lahtis 1997 presenterades.

Efter tv-programmet började Svenska skidförbundet att samla in uppgifter på de tidigare aktivas blodvärden, skriver SVT Sport.

– Vi håller på att samla in värdena. De finns i någon pärm här och någon gammal dator där, så det kommer att ta några dagar. Sedan är det upp till varje individ om de vill offentliggöra sina resultat, säger förbundsdirektören Niklas Carlsson till TT.

Carlsson säger att skälet till att förbundet tar fram uppgifterna är för att visa att det inte finns något att dölja.
– Per Elofsson hade ju ett upprop på Facebook där han fick många med sig som ville vara öppna och visa vad de hade för blodvärden, säger han.

Håland kränkt

En av åkarna som konfronterades i programmet är Lars Håland, som hade ett blodvärde på 175. Han känner sig kränkt av Uppdrag granskning och får nu hjälp av skidförbundet att se om det finns möjlighet att stämma SVT för förtal.

– Vi håller på med en juridisk översikt för att se vilka möjligheter som finns. Helt klart är att Håland känner sig kränkt. Men det är inte säkert att det går att driva ett förtalsmål, säger Carlsson.

Höga blodvärden behöver inte betyda att en idrottare dopat sig. Forskning från Mittuniversitetet visar att blodvärden kan variera mycket på naturlig väg.

"Individuella blodvärden kan variera mycket och även höjas avsevärt på naturlig väg", säger professor Erika Schagatay i ett pressmeddelande.

Forskarna studerar effekten av sammandragning av mjälten, vilket tillfälligt kan höja blodvärdet med tio procent på bara några minuter. Reaktionen kan starta genom exempelvis syrebrist, arbete eller stress.

Även långtidseffekter av träning vid syrebrist, som dykträning eller höghöjdsträning, kan ge mycket höga blodvärden. Värden över de nuvarande gränsvärdena för deltagande i vissa idrotter.

"Vi har sett många värden över 170 g/l hos dykare och Everestklättrare", säger Schagatay.