Hbl-arkiv/Leif weckström

Finska universitet klarar sig inte på världsmarknaden

Det går inte att hitta ett enda finskt universitet på The Times lista med de kändaste toppuniversiteten i världen.

Däremot fanns tre svenska universitet med på listan, nämligen Karolinska institutet, Lunds universitet och Uppsala universitet. Kauppalehti skrev om jämförelsen på tisdagen.

På listan med de 100 universitet som har det högsta anseendet i världen dominerar USA och Storbritannien. Av de första 50 placeringarna upptas 28 av USA och 7 av Storbritannien.

Av de 20 första placeringarna gick endast två till universitet som inte ligger i USA eller Storbritannien. Harvard universitet, Massachusetts institute of technology och det brittiska Cambridge var de tre bästa universiteten i jämförelsen.

Nobelpris och forskare efterlyses

– Finska universitet blir inte mer kända i världen bara med hjälp av marknadsföring, tror Eeva Rantala som är verksamhetsledare på Forskarförbundet.

Enligt Rantala kan orsaken till att de finska universiteten fallit bort från listan förklaras med att vi inte har många professorer som tagit Nobelpris och heller inte har forskare och lärare från utlandet i samma utsträckning som andra universitet.

– Via dem sprids ordet, konstaterar Rantala.

Rantala anser att exempelvis Aalto-universitetet inte har tillräckligt många år på nacken för att klara sig i en utvärderande jämförelse av detta slag. Man måste också kunna uppnå resultat inom undervisnings- och forskningssektorerna.

Aalto använder för tillfället stora summor för att bli mer känt ute i världen men vägen är fortfarande lång.

The Times universitetslista grundar sig på 16 639 svar från universitetsmänniskor i 144 länder. Man fick nämna högst 15 stycken universitet som man ansåg vara bäst utgående från ens eget kunskapsområde.

Allt som allt finns 20 länder representerade på listan. Enkäten gjordes i fjol våras.

I en undersökning som mätte undervisningens och forskningens kvalitet vid universiteten placerade sig Helsingfors universitet på 109 plats.

Undersökningen gjordes i fjol. Inga andra finska universitet fick plats bland de 200 bästa.