Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sibbo, Grankulla och Kyrkslätt slopas i ny utredning

Metropolområdet runt Helsingfors borde bilda fyra starka primärkommuner, föreslår de statliga utredningsmän som utrett frågan. Om modellen förverkligas försvinner Sibbo, Grankulla och Kyrkslätt som självständiga kommuner.

Sibbo föreslås gå ihop med Helsingfors. Den nya kommunen skulle ha 615 000 invånare.

Kyrkslätt och Grankulla föreslås gå ihop med Esbo. Den nya kommun får nära 300 000 invånare.

I norr föreslås södra Tusby och Kervo gå ihop med Vanda. Den nya kommunen får 260 000 invånare.

Den fjärde kommunen bildas runt Hyvinge och består av Nurmijärvi, norra Tusby, Borgnäs, Träskända och Mäntsälä. Den nya kommun som skapas har cirka 165 00 invånare.

Vichtis som i ett skede parades ihop med Esbo står nu utanför fyrakommunsmodellen.

Utredningsmännen  föreslår dessutom att de 13 kommunerna tillsammans bildar ett metropolområde med ett eget folkvalt fullmäktige.

Metropolförvaltningen skulle, enligt utredningsmännens förslag, sköta markplanering, trafikfrågor, yrkesutbildning, sysselsättning, integrationen av invandrare och den svenska servicen i metropolområdet.

– Kommunernas natur är sådan att de i första hand ser till sina egna intressen. Vi anklagar ingen. Det är bara så det är, säger Jarmo Asikainen, en av utredningsmännen.

Metropolområdet väntas fram till 2035 växa med 300 000 invånare. Det skapar tryck på en ny förvaltning.  Enligt utredningsmännen behövs det en gemensam metropolförvaltning för att klara av att bygga bostäder och skapa hållbara trafiklösningar åt alla nya invånare.

Kommunerna ska nu säga sitt om utredningsmännens förslag. Enligt kommunminister Henna Virkunen (Saml) kommer statsmakten inte att tvinga ihop kommunerna mot deras vilja.

SFP missnöjt
Svenska folkpartiet meddelade genast sitt missnöje med fyrakommunslösningen.

– Vi ska inte bygga upp en mammutkommun, en stat i staten där strukturen blir enorm i finländska mått mätt, så som utredarna föreslår. Här är risken för demokratiunderskott, stor byråkrati och dyra strukturer enorm. Vi ska inte heller öka segregationen i regionen genom att skapa fyra jämnstora städer. Det här upplägget bäddar absolut inte för ett bättre samarbete och bättre koordinering – tvärtom, konstaterar Haglund. Att sedan dessutom lägga på ett nytt lager med förvaltning ovanpå de nya kommunerna verkar mycket märkligt. Den enda som vinner på det här alternativet är byråkratin, säger SFP:s ordförande Carl Haglund i ett pressmeddelande.