OLJANS NYA LIV. Klimatutsläppen minskar om gammal spillolja regenereras till basolja i stället för att brännas upp. – Ett slutet kretslopp är målet, säger Pekko Kohonen på L&T Recoil.

Här får oljan ett nytt liv

Delvis illegal förbränning av spillolja gör att Finlands enda anläggning för oljeåtervinning tvingas importera miljöfarlig råvara. Vi har en bit kvar att vandra innan vi kan titulera oss återvinningssamhälle, enligt Lassila & Tikanoja.

FREDRIKSHAMN
Svart blir genomskinligt när L&T Recoil regenererar spillolja i Fredrikshamn. Det är främst gammal smörjolja från bilar och industrimaskiner som samlas in, putsas på föroreningar och återvinns. Den främsta slutprodukten är ren basolja som Recoil exporterar till företag som tillverkar smörjolja.

– Oljemolekylernas förmåga att tåla återvinning skapar möjligheten till ett slutet kretslopp. Återanvänd smörjolja har faktiskt bättre kvalitet än ny, säger direktör Pekko Kohonen på Recoil.

Varje råvarulast av spillolja som kommer till Fredrikshamn analyseras för att få rätt särbehandling. Lagen klassar spillolja som problemavfall. Oljan får vara smutsig men absolut inte blandad med vatten, bensin eller kemikalier.

– Spillolja som förstörts av andra ämnen kan inte återvinnas, säger Kohonen.

Regenereringen i Fredrikshamn fungerar som ett oljeraffineri med den skillnaden att råvaran är spillolja.

– Först tillsätter vi lut som stabiliserar föroreningarna så att de fastnar i ett filter. Sedan kokas vattnet bort och smörjoljan behandlas med väte. När tillsatsämnena avlägsnas får vi biprodukter som bitumen. Kvar blir ett destillat som i processens andra skede görs till olika slag av basolja, säger Kohonen.

Det uppstår 30 000 ton oljeavfall om året i Finland. Recoil får in bara 20 000 ton inhemskt oljeavfall, trots att företaget ordnar så att uppsamlingen är gratis för större kunder. Hela skillnaden förklaras inte av att en del av smörjoljan försvinner i bilmotorerna.

– Vi vet att tiotusen ton smörjolja bränns årligen, både lagligt och olagligt. Metallindustrin använder det som stödbränsle i sina egna processer. Jag har inga bevis men det påstås att lantgårdar som saknar filter bränner spillolja illegalt. Problemet är att det saknas övervakning och sanktioner, säger Kohonen.

Finland böjde sig

Finland hävdade i åratal att det i våra förhållanden inte är lönt att följa EU-direktivet som säger att spillolja i första hand ska regenereras. Hellre brände man oljan. Men med hot om en domstolsprocess böjde Finland sig till slut. Sedan 2009 är L&T Recoil i Fredrikshamn Finlands enda och en av Europas 13 industriella anläggningar för oljeregenerering.

– Förbränningen är det största hotet mot återvinning, som ändå är tidens melodi. Vi måste bli bättre på att återanvända ändliga resurser. Finland är bland de sämsta länderna i Västeuropa inom resurseffektivitet, säger Jorma Mikkonen som svarar för samhällsrelationer på Lassila & Tikanoja.

Fast just när det gäller spillolja kan övriga Västeuropa se sig själv i spegeln. En stark industrilobby i Tyskland och Frankrike håller fast vid sin rätt att bränna upp gammal smörjolja, säger Pekko Kohonen. Hälften av den återvinningsbara spilloljan i Europa går upp i rök.

– Det betyder massor av koldioxidutsläpp i stället för att återvinna oljan och använda den som smörjmedel flera gånger.
Recoils anläggning i Fredrikshamn har kapacitet för 60 000 ton om året, men fastän man importerar råvara räcker det inte till. Recoil jobbar under sin maximikapacitet.

– Om vi får till ett avtal med Ryssland kunde volymerna öka, vi kunde bygga ut vår kapacitet. Men det handlar om tillstånd och tullavgifter. Också grön ekonomi måste vara lönsam, säger Kohonen.

Recoil drivs utan subventioner. Företaget betalar tvärtom pengar till oljeskyddsfonden fast man putsar olja.
– Det är märkligt att samhället inte stöder återvinning, säger Kohonen.