Foto:GEORGES GOBET/ AFP / Lehtikuva

Italiensk politik får euromarknad i darrning

Det politiska dödläget i Italien oroar eurozonen. Italiens finansminister Vittorio Grilli kom på måndagskvällen till Bryssel för att berätta för sina kolleger om sin åsikt om läget i landet som igen har fått marknaden att darra efter ett kort stabiliseringsförsök.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) medgav att de andra euroländerna inte kan göra någonting annat än vänta på att Italien får en ny regering och dessutom en sådan som fortsätter den tidigare ledningens arbete.

– Vi hoppas naturligtvis att det bildas en regering så fort som möjligt och att den fortsätter reformarbetet, sade Urpilainen innan eurogruppens finansministrar inledde sitt möte i Bryssel.

Effekterna måste dämpas

Valresultatet i Italien har tolkats som ett tecken på att euroländernas hårda sparlinje inte är hållbar och att det behövs en kursändring. Urpilainen skriver inte helt under den tolkningen.

– Jag tror inte att det bara är frågan om att italienarna röstade för eller emot sparåtgärderna. Det ligger nog många andra faktorer bakom, sade hon.

Urpilainen tillade att man i euroländerna nu borde diskutera hur balanseringen av ekonomin och reformerna kan förenas med social rättvisa.

– Speciellt ungdomsarbetslösheten ligger på en sådan nivå att det är förståeligt att människorna i södra Europa protesterar.
Cyperns nya ledning i stödförhandlingar

Euroministrarna diskuterade också än en gång läget i Cypern som väntar på sitt stödpaket. Denna gång med Cyperns nya ledning. Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem trodde att det ska gå att nå en uppgörelse inom mars.

– Jag är mycket glad över att Cypern nu har en ny regering som vi kan förhandla med, sade han.

Euroländerna väntar som bäst på resultaten från en utredning som granskar lagstiftningen mot penningtvätt på Cypern. Misstankarna om att stödpengar kan hamna i dubiösa projekt är politiskt mycket känsliga i länder som driver en stram linje så som Finland och Tyskland.

Cypern behöver ett stödpaket på 17 miljarder euro – lika mycket som landets bruttonationalprodukt.