Aleppos opposition valde skuggstyre

De syriska rebellerna vinner militärt allt mer mark i Aleppo-provinsen, men någon måste också samla in soporna. I helgen valde Aleppo ett alternativt lokalstyre i vad oppositionen hoppas är en försmak inför framtiden.

I ett hotell i Gaziantep, på den turkiska sidan av gränsen, hade hundratals syriska oppositionella samlats för att välja det nya lokala råd som ska styra de territorier där regimstyrkorna drivits bort. Aleppos befolkning kräver att grundläggande tjänster som vatten, el och sophämtning åter kommer igång.

– Rådet måste fylla det vakuum som uppstått i de befriade områdena och förbereda oss inför ett Syrien efter president al-Assad, säger Yasser Hamchu, en affärsman från Soharan i norra Aleppo.

Få avvikande röster

Men trots att alla delegaterna ställde sig på rad och släppte sin valsedel i en genomskinlig valurna rådde redan innan en relativ konsensus. Högljudda protester kom bara från en delegat från staden Manbij, där de nominerade enligt honom snuvats på sina kandidaturer.

De befriade delarna av Aleppo har hittills styrts av ett råd som tillsatts snarare än valts. När det nya rådets sammansättning meddelades på måndagen fanns där flera bekanta ansikten – inklusive ordföranden Jalal al-Khanji, en moderat islamist som även ledde det förra.

Flera ledarfigurer inom Syriens opposition var närvarande i Gaziantep och när Muaz al-Khatib, ledare för syriska oppositionsalliansen, trädde in i salen möttes han av applåder. Han höll ett kort tal och uttryckte optimism inför att valet hölls, sedan det syriska civilsamhället under lång tid tryckts ned av regimen.

– I 40 år har vi inte kunnat arbeta på detta sätt och det finns många utmaningar, sade han.

Stöd från rebeller

– Men vi ser fram emot att bygga ett bra och rättvist samhälle.

Om rådet ska ha något verkligt inflytande på marken krävs dock att de väpnade rebellerna ger det sitt stöd. Flera höga befälhavare närvarade och överste Abd el-Jabar al-Kaida, ledare för Aleppos revolutionära militära råd, sade till nyhetsbyrån TT att mötet kan visa vägen för ett framtida Syrien.

– Vi kommer för att uppmuntra det civila rådet i Aleppo, och vi uppmuntrar ett maktöverlämnande till nya civila myndigheter.