Foto:Leif Weckström

Tero Varjoranta vald till vicevd för IAEA

Strålsäkerhetscentralens generaldirektörTero Varjoranta har utnämnts till internationella atomenergi-organisationen IAEA:s vice direktör.

Strålsäkerhetscentralens  verkställande direktör Tero Varjoranta har utnämnts till internationella atomenergi-organisationen IAEA:s vicevd. Varjoranta tillträder jobbet i oktober.

Varjoranta kommer att leda avdelningen som ansvarar för övervakningen av kärnmaterial. Dess uppgift är att stoppa utbredningen av kärnvapen bland annat genom att se till att nukleär teknologi inte används i militärt syfte.

Varjoranta har varit chef för Strålsäkerhetscentralen sedan februari i fjol, alltså drygt ett år. Före det ledde han IAEA:s enhet för kärnbränslecykeln och kärnavfallsteknologi.

Varjoranta har också arbetat med expertuppgifter bland annat vid USA:s kärnsäkerhetsmyndighet och vid Moskvas vetenskaps- och teknologicentrum.

Finländaren Olli Heinonen hade samma uppdrag i IAEA 2005–2010 som Varjoranta nu har fått. Heinonen lämnade IAEA för Belfer Center vid Harvard-universitetet sommaren 2010.