Foto: Skärmdump från ruotsivapaaehtoiseksi.fi

Samlingspartiets unga samlar namn för frivillig svenska

Svenskan ska bli ett frivilligt ämne på alla skolnivåer, kräver man i ett nytt medborgarinitiativ. Samlingspartiets unga, Sannfinländarnas ungdomsorganisation, Föreningen Vapaa kielivalinta och Finskhetsförbundet ligger bakom initiativet.

Enligt initiativet leder den obligatoriska svenskan och individers begränsade inlärningsförmåga till att finländare har tunna kunskaper i andra främmande språk. I inget annat land finns det ett motsvarande krav på att studera ett minoritetsspråk, enligt initiativet.

Dessutom misslyckas språkpolitiken eftersom individerna ändå inte uppnår en tillräckligt hög nivå i svenska. Därför skulle det enligt initiativet vara bättre att motiverade proffs, som frivilligt studerat svenska, tar hand om servicen till svenskspråkiga.

Om medborgarinitiativet undertecknas av över 50 000 personer går det vidare till behandling i riksdagen. Ilmari Rostila, ordförande för Vapaa kielivalinta, tror att man lyckas samla ihop namnen.

– Enligt den senaste gallupen beställt av Finskhetsförbundet anser 63 procent av medborgarna att svenskan borde vara frivillig. Om vi lyckas få ens en liten del av dem att underteckna initiativet klarar vi gränsen.

Däremot tror han inte att 50 000 namn leder till att regeringen ändrar sin politik. Regeringen har tydligt sagt att man inte tänker föreslå ändringar i skolsvenskan. Målet med initiativet är i stället att väcka debatt i språkfrågan inför nästa riksdagsval.

Kampanj på hållplatser

Medborgarinitiativet backas upp av en reklamkampanj på hållplatser i Helsingfors och på sociala medier. Kampanjens budget är cirka 15 000 euro och pengarna kommer från Finskhetsförbundet.

– Tills vidare har vi inga externa finansiärer, men vi förhandlar med aktörer inom affärsvärlden om finansiering av till exempel tidningsannonser, säger Pekka Sinisalo, verksamhetsledare på Finskhetsförbundet.