Foto: Lehtikuva / Jarno Mela

Kanervas efterfest firas i hovrätten

Ilkka Kanerva har just hunnit fylla 65, men firandet av hans 60-årsdag är ännu ett större samtalsämne. I dag kräver han att hovrätten förkastar åtalet medan åklagaren vill att domen skärps till minst 1 år 8 månader fängelse.

Tingsrätten dömde Ilkka  Kanerva till 1 år 3 månader villkorligt fängelse för grovt tagande av muta och brott mot tjänsteplikt. I samma härva dömdes givarna, Nova Groups tidigare direktörer, till hårda straff.

Huvudpersonen Arto Merisalo dömdes till hela 6 års fängelse.

Tingsrättens domare var oeniga beträffande Kanerva. En av de tre domarna ville fria honom helt. Själv bedyrade Kanerva efter domen att det ”inte finns den minsta smula brott i hjärtat”.

Tingsrätten lyckades inte bevisa att Kanerva, som fick sammantaget över 50 000 euro – bland annat för den överdådiga födelsedagsfesten – skulle ha gått Novamännens intressen.

De domare som var för fällande dom utgick från strafflagen. Enligt den gör man sig skyldig till brott om man tar emot mutan, oberoende av om man sedan tillmötesgår givarens önskemål eller inte. Avsikten med gåvan är det väsentliga.

Novamännen sysslade med fastighetsförädling och att bygga affärskomplex utanför tätorter.Kanerva i sin tur var ordförande för Egentliga Finlands Förbund, som sköter planläggningsfrågor.

I tingsrätten försäkrade Kanerva, något överraskande, att han inte hade någon formell möjlighet att påverka besluten i förbundet.

Kanerva säger sig inte ens ha känt till Novabolagens verksamhet.

Lyxliv

En annan sak är hur seriösa Merisalos och de andras affärsidéer har varit.

Förundersökningen avslöjar ett liv i sus och dus. Lyxbilar, resor, fester och högljutt skrävlande om fina kontakter verkar ha varit minst lika viktigt som konkreta resultat av affärsverksamheten.

Politiker, främst inom Centern och Samlingspartiet, överöstes med minst 500 000 euro inför valet 2007. Novas blygsamma tillgångar stod inte i någon som helst relation till utsvävningarna.

Ilkka Kanerva lämnade ordförandeskapet för Egentliga Finlands förbund i våras, men riksdagen har han inte haft några planer på att lämna på grund av härvan.

Om hovrätten håller fast vid tingsrättens dom, eller till och med skärper den, kan Kanervas plats i riksdagen stå på spel.

Kanerva måste personligen infinna sig i hovrätten i dag på morgonen, annars kan hans överklagan förfalla. Han kommer personligen att höras först i morgon.