Foto: Niklas Tallqvist. På Tunisiens ambassad i Helsingfors är man förtegen om avpolletteringen av diplomaten Zohra Ladgham.

Tunisien tar hem diplomat

När Tunisiens utrikesminister i onsdags beslutade att kalla hem landets chargé d'affaires i Helsingfors, började rykteskarusellen snurra. Polisen i Helsingfors dementerar misstankar om rattfylla.

På internet cirkulerar just nu en videosnutt som visar en finsk polisbil på en kvällsmörk gata i Helsingfors och en kvinna med ryggen mot tittaren. I samspråk med polisen står också en man, medan en annan man filmar allting och en tredje ivrigt refererar på arabiska och skrattar. I rubriken för filmen står det att Zohra Ladgham får sparken från sitt arbete som chargé d’affaires i Helsingfors.

Mustapha Wassim Abid, ambassadråd på Tunisiens ambassad i Helsingfors bekräftar att Zohra Ladgham inte längre jobbar som chargé d’affaires i Helsingfors. Där- emot kommenterar han inte huruvida det pågår en polisutredning av något slag.

Abid är medveten om att tunisiska medier skrivit stort om händelsen och säger att journalister även kontaktat ambassaden.

– Tunisiens utrikesminister tog beslutet i onsdags, säger han kort.

Filmen på Youtube har lett till en snabb ryktesspridning och upprört bland annat kvinnoorganisationer i Tunisien.

Den tunisiska radiostationen Mosaïque citerar Ladg- ham och uppger att hon anser sig vara offer för en komplott – att hela affären är iscensatt av en av ambassadens chaufförer för att han är kvinnofientlig.

Inte misstänkt

På det tunisiska utrikesministeriet kommenterar man inte fallet med hänvisning till att det är söndag. Spekulationerna kring varför Ladgham avpolletterats är många. Enligt vad Hbl erfar kan en orsak vara att utrikesminister Rafik Abdessalem är missnöjd med hur Ladgham skött arbetet på ambassaden.

I tunisisk radio har utrikesministern dock uttalat sig om att han fått rapporter från finsk polis i Helsingfors. På Tunisiens utrikesministerium misstänker man därför Ladgham för att ha kört bil onykter.
Polisen i Helsingfors nekar till en sådan rapport.

– Det pågår en polisutredning där en person är misstänkt för rattfylla, bekräftar Juha Hakola överkommissarie på Helsingforspolisens informationsavdelning.

Hakola är ändå noga med att poängtera att personen som är misstänkt inte är Zohra Ladgham. Enligt Hakola arbetar den misstänkta inte på ambassaden.

På Utrikesministeriet i Helsingfors är beskeden knappa.

– Vi har information om att det pågår en polisutredning som har kopplingar till Tunisiens ambassad i Finland, men vi vet inte vem det gäller, säger jourhavande informatör Jari Sinkari.

Sinkari säger att UM inte kan uttala sig ytterligare förr- än man fått mer information från polisen.

Politisk manöver?

Förutom rattfylleryktena cirkulerar påståenden om att islamisterna i Tunisien motarbetar kvinnor i den tunisiska administrationen. Dessutom säger ryktena att Ladgham förtalas för att hon kommer från en släkt som är involverad i den tunisiska politiken.

– Det kan gott och väl hända att det här handlar om ett slags politisk städning, men det är svårt att veta. Det är ju ett beprövat sätt att försvaga en gruppering genom att gå åt släktingar, säger Jaakko Hämeen-Anttila, professor i arabiska och islamologi vid Helsingfors universitet.

Trots upprepade försök har Hbl inte lyckats nå Zohra Ladgham, men enligt uppgift lämnar hon Finland i dag.