Mikael Brunila och Li Andersson föreläste om sin bok i Jyväskylä när tre nynazister försökte bryta sig in i rummet. Foto: Lehtikuva / Janne Nousiainen

Polisen stoppade bokdiskussion i Kotka

Polisen har inte gett tillstånd till att ordna en diskussion om boken Extremhögern i Finland i Kotka. Enligt arrangören Etelä-Kymen Vasemmistonuoret, Vänsterunga i södra Kymmene, var polisens krav orimliga.

Enligt arrangören krävde polisen att fyra professionella ordningsvakter, varav en kvinna, skulle finnas på plats. Dessutom skulle arrangören lämna in en räddningsplan 14 dagar före diskussionen. Tillståndet nekades eftersom planen lämnats in tio dagar före tillställningen.

En räddningsplan behöver enligt lagen lämnas in om det väntas över 200 deltagare eller om det finns omständigheter som kan orsaka fara för deltagare.

- Bokpresentationer i sig orsakar ingen fara för dem som deltar. Om polisen tror att tillställningen hotas av en attack är det deras plikt att trygga tillställningen och deltagarnas politiska handlingsfrihet, säger Li Andersson, en av författarna till boken, i ett pressmeddelande.

Polisen säger till FNB att arrangörerna har missförstått kravet på professionella ordningsvakter. Polisen hade krävt att ordningsvakterna är rutinerade.

Tre nynazister beväpnade med flaskor och knivar skadade en ordningsman när boken Äärioikeisto Suomessa, Extremhögern i Finland, presenterades i Jyväskylä för en månad sedan. Även ordningsmannen som hade i uppgift att skydda mötet var beväpnad.