KSF-media-arkivNina Ahtola

Finland världens attraktivaste gruvland

Finland är världens mest intressanta land för bolag i gruvbranschen, visar en färsk undersökning. Finland har gått upp från andra plats till världsetta sedan förra årets mätning.

Det kanadensiska Fraser-institutet som följer gruvbranschen uppger att Finland har gott anseende och intresserar gruvbolagen. Medan Kaivannaisteollisuus (KT, gruvbranschens intresseförening i Finland, oroar sig för att miljölagstiftningen sätter käppar i hjulen visar undersökningen att oron är delvis obefogad. Också Sverige som har relativt tuffa miljökrav får ett toppbetyg av gruvbolagen.

– Den tilltro som gruvbolagen har till Finland och Sverige bevisar att mer utvinning av naturresurser och miljöskydd kan gå hand i hand, säger naturresursdirektören Kenneth Green på Fraser.

KT anser att topplaceringen ger anledning till tillfredsställelse. Samtidigt menar KT att förslaget om en gruvskatt, de allt längre behandlingstiderna för tillstånd och risken för att miljölagstiftningen skärps ger anledning till oro. KT anser att debatten om gruvbranschens samhällsansvar är på väg åt rätt håll.

– Det moderna samhället fungerar inte utan mineraler och metaller. Gruvindustrin måste påvisa sin nödvändighet för samhället och den vägen stärka sin sociala koncession, säger KT:s ordförande Tarmo Tuominen.

Finland rankas etta, Sverige tvåa och den kanadeniska delstaten Alberta trea på gruvbolagens lista över de 96 mest lockande länderna eller delstaterna/regionerna för gruvdrift i världen.