Foto: H&M

Kambodjaner hungerstrejkar mot H&M

Cirka 80 kambodjanska textilarbetare hungerstrejkar och vill ha lön av Hennes & Mauritz (H&M) och amerikanska detaljhandelsjätten Walmart. H&M förnekar ansvar.

- De kommer att fortsätta tills frågan är löst av H&M och Walmart, säger Tola Moeun på människorättsorganisationen CLEC i Kambodja till TT.

Han uppger att ett 80-tal arbetare inledde hungerstrejken på torsdagen och att ett 100-tal ska delta från fredagen.

Cirka 200 arbetare vill att H&M och Walmart betalar löner på motsvarande cirka 150.000 euro som de inte fått sedan deras arbetsgivare, företaget Kingsland Garment, lagt ner.

H&M säger nej

H&M uppger att det inte godkänt att tillverkning lagts på Kingsland samt att Kingsland fått betalt av H&M:s egentlige leverantör. Det är Kingslands ägare som ska betala lönerna och att hitta en lösning, anser H&M.

Enligt H&M låg tillverkningen hos Kingsland i juni och juli i fjol, och H&M diskuterar med sina underleverantörer om hur de ska uppfylla sitt ansvar för alla affärer de haft med Kingsland efter juli.

Enligt Tola Moeun har arbetarna tidigare blockerat vägar och skrivit petitioner till de svenska och amerikanska ambassaderna.

Problemen ska diskuteras vid ett möte i Phnom Pehn på fredagen mellan H&M, Walmart, arbetarna, leverantörerna och olika regeringsorgan.

H&M ska bara delta som observatör, uppger företaget.

"Intern diskussion"

Men Moeun avfärdar H&M:s invändningar. H&M:s uppförandekod säger att företaget har ett ansvar för arbetare hos leverantörer och det spelar ingen roll om H&M visste att tillverkningen låg hos Kingsland, säger han.

- I realiteten har Kingslands arbetare producerat åt H&M och då gäller H&M:s ansvar gentemot Kingslands arbetare.

TT: I så fall får väl H&M betala två gånger för samma produkter?

- Det får vara en intern diskussion mellan H&M och deras leverantörer, svarar Moeun.