Foto: Colourbox

Sverige redo att tillåta surrogatmammor

Sverige blåser nytt liv i debatten om surrogatmammor. Det är Svenska statens medicinsk-etiska råd som nu tar ställning för att tillåta icke-kommersiell donation av befruktade ägg.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet tar Smer, Svenska statens medicinsk-etiska råd, klart ställning för att tillåta donation av befruktade ägg.  Surrogatmammor är i dag förbjudna i Sverige.

Tre representanter för rådet har skrivit under debattinlägget.  Majoriteten av ledamöterna i rådet anser att surrogatmoderskap kan vara etiskt godtagbart.

I Sverige är inte surrogatmoderskap tillåtet i någon form, men riksdagen har för en tid sedan beslutat att surrogatmoderskap ska utredas.

Smer, som fungerar som rådgivare för regering och riksdag,  har tidigare varit negativt inställt till surrogatmoderskap. Nu konstaterar rådet att man etiskt bör bedöma de nya metoder som kommit och ta hänsyn till senare års värdeförskjutningar. En ny rapport, ”Assisterad befruktning – etiska aspekter”, publiceras i dag.

Trots att det i Sverige är olagligt med surrogatmoderskap har det sedan 2007 fötts ungefär 100 svenska barn via surrogatmödrar.  Det är inte olagligt att använda sig av en surrogatmamma i ett annat land. Många vänder sig till Indien som kallats för en bebisfabrik för barnlösa västvärlden. 

Också Finland mjuknar

I Finland är surrogatmödraskap förbjudet sedan 2007. Före det kom ungefär 20 barn om året till med den här metoden. 

Det etiska rådet inom social- och hälsovården, Etene, uttalade sig för ett drygt år sedan i frågan och ansåg då att surrogatfödslar kunde tillåtas i fall där kvinnan förlorat sin livmoder på grund av sjukdom, olycka eller har fötts utan livmoder. 

I oktober i fjol var  justitieministern Anna-Maja Henriksson skeptisk till surrogarmödrar.

"Jag är ytterst tveksam. Ur surrogatmoderns synvinkel är det komplicerat. Hur mycket kan man låna ut sin kropp och vad kan det medföra för det barn som föds? Allt det här är en djup problematik." sa hon då till Yle.

I dag söker även finländska par hjälp utomlands.. 

Fakta: Surrogatmoderskap innebär att en kvinna föder ett barn för någon annans räkning. Det är i dag inte ovanligt att  par som inte själva kan få barn betalar kvinnor i länder som Ukraina eller Indien för att vara surrogatmödrar.  Källa: Smer.