Foto: Lehtikuva/AFP/Lluis Gene. Nokias vd Stephen Elop.

"Navteq är Nokias framtid"

När Nokia kommer med nya modeller talar analytikerna om sortiment och egenskaper. Mobiltelefonin håller ändå på att frigöra sig från apparaterna. – Framtiden finns i tjänster, menar den expert Hbl talat med.

Den största nyheten vid mobilkongressen i Barcelona var inte de nya billigare telefonmodellerna utan att Nokias kartor, som går under namnet Here, i framtiden kommer att finnas i alla Windows- och Firefox OS-telefoner, säger forskaren Timo Seppälä vid Etla.

Enligt Seppälä är telefonmarknaden inne i en stor brytningsperiod just nu och i framtiden kommer telefonen som apparat spela allt mindre roll.

– Just nu ser vi en kapprustning mellan tillverkarna i funktioner som kameror och minneskapacitet, men redan om några år kommer tillverkarna att tävla i funktioner baserade i molntjänster. Detta är oundvikligt eftersom tillverkarnas smarttelefoner blir alltmer lik varandra.

Nokia har traditionellt varit stark som tillverkare av apparater, men inte ansetts lika stark när det kommer till tjänster. Seppälä anser därför att Nokia framför allt borde satsa på kartbolaget Navteq och Here-karttjänsterna. Dessa kommer att bli allt viktigare då de är en plattform som potentiellt kan finnas i alla tillverkas telefoner och som man kan foga nya funktioner till.

– Utvecklingen bromsas för tillfället av att operatörerna vill hålla fast vid sin gamla ställning och ännu sälja samtalstid och textmeddelanden. Men till exempel i Indonesien säljs redan telefonerna bara med en dataförbindelse så att all kommunikation går som datatrafik, säger Seppälä.

Läs mer i morgondagens Hbl.