Video med jemengisslan förbryllar forskare

På lördagen upptäcktes en Youtubevideo där en österrikisk man som är gisslan i Jemen vädjar för sitt liv.

Österrikiska myndigheter är säkra på att videon är äkta, men vägrar kommentera den.

Bland annat nyhetsbyrån APA, rundradiobolaget ORF och flera tidningar visade en anonymiserad bild av mannen och avslöjade inte hans efternamn.

Kvällstidningen Krone däremot publicerade mannens hemort och ålder. Mannen kidnappades tillsammans med två finländare i Jemens huvudstad Sanaa den 21 december, och videon lades ut på Youtube exakt två månader senare, den 21 februari.

Videon väcker frågan om österrikaren och de det finländska paret hålls av olika grupper. På videon säger mannen att han är gisslan hos en klan som kräver lösen för honom. Inga liknande lösenkrav har än så länge kommit gällande finländarna, men det är något som mycket väl kan komma att ske inom de närmaste dagarna.

 Jemenforskare förbryllad

Jemenforskaren Susanne Dahlgren är förbryllad över videon. Mannen säger att han hålls av en klan, men har ett vapen riktat mot sig. Han säger också att han kommer att dödas om sju dagar ifall lösen inte betalas ut, vilket inte passar ihop eftersom de jemenitiska klanerna enligt Dahlgren inte brukar hota gisslan till livet.

Två olika användare med liknande namn har laddat upp videon på internet. På den ena användarens konto finns också en shiafientlig video, som enligt Dahlgren kunde tyda på sunni-islamister.

Men inte heller det tycker hon känns helt rätt. Mannen tillåts till exempel tala direkt till sin familj. Det är också underligt att han talar om en klan om det är islamister som håller honom som gisslan.

– Att nämna en islamistgrupps namn skulle vara ett mycket effektivare sätt att skapa skräck, sade Dahlgren till FNB på lördagen.

På Twitter förekommer gissningar från användare som är insatta i det jemenitiska samhället om att det varken skulle handla om en klan eller om islamister utan om ett vanligt kriminellt gäng.

Österrikes utrikesministerium tar videon på största allvar och kommer att vara i kontakt med regeringarna i Finland och Jemen, skrev nyhetsbyrån Reuters.

Centralkriminalpolisen kommenterade inte fallet för FNB på lördagen.