PROVRÖR. Den här veckan har kemisterna på Tullaboratoriet bland annat testat proteindrycker, färdignudlar och majschips.

Aubergine med svaveldioxid fast i tullens stickprov

Bara några procent av alla icke animaliska livsmedel som kommer till Finland kontrolleras av myndigheterna.

Tullen önskar att importörerna sätter sig in bättre i branschen för att livsmedlen de säljer ska vara trygga att äta.

– Här har vi testat inlagda auberginer, säger tullkemisten Sanna Henttonen och håller upp ett provrör med lilafärgad vätska.

Ju djupare färg, desto kraftigare halt av det som undersöks. I det här fallet mäts mängden svaveldioxid och sulfit. Så hur klarade sig auberginen i testet?

– Producenten hade inte skrivit på förpackningen att auberginen innehåller svaveldioxid.

Det här händer ofta. Bland alla stickprov som Tullen tog 2011 visade det sig att 19 procent av etiketterna på livsmedlen inte stämde. I fallet med auberginen är det allvarligt, eftersom det finns personer som är allergiska mot svaveldioxiden. I 18 och 17 procent av fallen innehöll livsmedlen för höga halter av växtskydds-medel respektive tillsatsämnen.

 Läs hela artikeln i lördagens Hbl