Foto: Hbl-arkiv

Finland behöver 200 000 jobb på sex år

Finland behöver 200 000 jobb på sex årFör att uppehålla en tydlig tillväxt måste Finland skapa 200 000 nya jobb inom den privata sektorn fram till år 2019.

Så står det i en rapport från Arbets- och näringsministeriet som handlar om åtgärder för att skapa och uppehålla tillväxten.

Enligt rapporten behövs det nya jobb framförallt inom den privata sektorn. Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) betonade den privata sektorns roll vad gäller tillväxten.
– Utgångspunkten för allt är jobb inom den privata sektorn. De är i en nyckelroll, för bara via dem går det att ha offentligt finansierade åtgärder, sade Vapaavuori.

Rapporten innehåller inga exakta beskrivningar av hur jobben ska skapas.

– Att öka produktiviteten inom alla sektorer är viktigt. Samtidigt måste fler företag än tidigare rikta in sig på den utländska marknaden, sade arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP).

Tillväxten på lång sikt har mattats av i Finland. Därför hoppas man i rapporten att produktionsstrukturen i landet ska bli mångsidigare. Det föreslås framförallt satsningar inom teknologibranschen.

– Arbetsinsatsernas volym och kraftigt kunnande, produktivitet och dess utveckling, förutsättningar för investeringar för det här landet och ICT-styrka, räknade Ihalainen upp några av de viktigaste punkterna.

Hobbyaktigt

Digitaliseringen av världen och ekonomin öppnar nya möjligheter för Finland. Det betonar Pekka Lindroos, en av författarna till rapporten. Då man funderar på reformer måste man komma ihåg att fästa vikt vid att Finland utgör en väldigt liten marknad.

– Internationellt sett har vi få företag som söker tillväxt. Tillväxten måste hämtas från den globala marknaden. Det finns trösklar, men det gäller helt enkelt att vara djärv och börja kliva över dem, sade Lindroos.

Trots att rapporten inte kommer med direkta lösningar försökte arbetspensionsbolaget Ilmarinens direktör Jaakko Kiander redan finna sådana.

– Utländska investeringar i Finland har alltid varit en svaghet. Arbetet för att locka sådana har varit hobbyaktigt, det kunde man sköta på ett mer marknadsmässigt sätt, vägledde Kiander ministrarna.