Foto: Leif Weckström

Novia förlorare i ministeriets kalkyler

I framtiden kommer yrkeshögskolorna inte att få betalt utgående från antalet studerande. Många utexaminerade elever som studerar fort blir avgörande för att få pengar av staten. De nya finansieringskriterierna kommer i synnerhet att drabba yrkeshögskolan Novia.

Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, SÖFUK:s, beslut att ge kalla handen till en fusion mellan yrkeshögskolorna Arcada och Novia och i stället fortsätta på egen hand, kan ekonomiskt bli en dålig affär för Novia. Det här framgår av Undervisningsministeriets kalkyler över hur finansieringen utfaller i framtiden.

Vad Hbl erfar ligger Novia i botten på ministeriets lista över hur statens pengar kommer att fördelas till de olika yrkeshögskolorna.

Anita Lehikoinen, överdirektör på Undervisningsministeriet, vill inte kommentera uträkningarna, men undervisningsminister Jukka Gustafssons (SDP) specialmedarbetare Aleksi Kalenius bekräftar för Hbl att Novia kommer att drabbas hårt.

"Oansvarsfullt och korkat"
En SFP-källa säger till HBL:

– De som kan läsa lagförslaget till ny yrkeshögskolelag vet att klockan är slagen för Novias del. Därför var det ett oansvarsfullt och korkat beslut som SÖFUK fattade.

Också Roger Broo, styrelseordförande för Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi som äger 75 procent av aktierna i Novia, är medveten om att Novia kommer att drabbas extra hårt då statens finansiering ändras.

– Det blir en utmaning. Novia har många teknikstuderande killar vars studier drar ut på tiden och det här drabbar Novia. Arcada som har förhållandevis många vård- och tradenomstuderande vinner på det nya sättet att räkna, säger Broo.

Rektor Örjan Andersson sticker inte heller under stol med att Novias finansiering kommer att påverkas negativt.
– Men ministeriets uträkningar baserar sig på studerandesiffror från tidigare år. I dag ser situationen lite bättre ut, säger Andersson.

Novia upprätthålls av Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi, där ÅA äger 75 procent och SÖFUK och Utbildningsstiftelsen Sydväst äger 12,5 procent var. Sydväst och ÅA med 87,5 procent av aktierna i Novia tänker fortsätta förhandla om en fusion med Arcada.

Roger Broo uppger att den nya högskolans juridiska hemort är tänkt att vara Helsingfors medan rektorn och vd skulle sitta i Vasa.

"Sinande kassa bättre än inget inflytande"
Stefan Mannsén som svingade ordförandeklubban då SÖFUK bestämde sig för att dra sig ur fusionsförhandlingarna försvarar beslutet.

– Jag inbillar mig inte att ekonomin ska bli lätt, men en tuff ekonomi är ändå bättre än förlorat inflytande, säger Mannsén.

Av ministeriets uträkningar framgår det att Novia kommer höra till de hårdast drabbade då staten ser över finansieringen till yrkeshögskolorna. Är en sinande kassa bättre än en fusion med Arcada?

– Om regeringen på nytt sviker oss får vi väl se oss om efter nya nationella beslutsfattare och börja leta efter andra finansiärer, säger Mannsén.