Frysande bulgarer fällde Borisovs regering

Bulgarien blev på onsdagen en till i räckan av europeiska regeringar som fallit under den ekonomiska krisen på kontinenten.

Premiärminister Boiko Borisovs regering tvingades avgå på grund av protester över höga elpriser.

– Han räddade min dag. Sanningen är att vi lever i ett ytterst fattigt land, sade 21-åriga studenten Tsvetan Tsvetanov om avgången.

Frysta löner och pensioner och höjda skatter har slagit hårt mot bulgarerna som lever i ett land där levnadsstandarden ligger under hälften av medelnivån i EU. Medellönen är 800 euro och medelpensionen knappt 140 euro i månaden.

Tiotusentals människor har i flera dagar demonstrerat mot de höjda elpriserna, som slog till på allvar först under vintern när bulgarerna började värma sina hem.

I helgen utvecklades demonstrationerna till en renodlad protest mot högerregeringen. På tisdagen urartade det hela i våld och över tio personer togs in på sjukhus.

På onsdagen meddelade Borisov parlamentet att han inte tänker sitta kvar i en regering som styr över en polis som misshandlar medborgare och som låter hot om demonstrationer överrösta den politiska dialogen.

– Om gatorna vill styra landet, låt dem göra det.

Demonstrationerna fortsatte trots regeringens avgång. I kuststaden Varna tände en 36-årig man eld på sig själv i protest mot regeringen. Mannen hade hällt bensin på sig och fick enligt uppgifter brännskador på över 80 procent av kroppen.