Lars Vilks. Foto: Sandra Henningsson.

Vilks trotsar mordhoten – ställer ut i Malmö

Den kontroversielle konstnären Lars Vilks kommer att ställa ut målningar med motivet Muhammed som rondellhund i ett galleri i Malmö.

Lars Vilks har i dag dygnet runt-bevakning av svenska säkerhetspolisen Säpo. Orsaken är att han lever under mordhot sedan han tecknat profeten Muhammed som rondellhund.

Trots det planerar han tillsammans med en privat gallerist i Malmö en utställning med teckningar med just Muhammed som motiv. Enligt planerna ska utställningen med ett tjugotal målningar öppnas i juli.

Lars Vilks har tidigare sagt att han gärna skulle ställa ut sina Muhammed-teckningar, men att det knappast finns någon gallerist som vågar ta risken.

– Det är en censur som drabbat detta i alla sammanhang, som innebär att de extrema fått igenom sin vilja genom att skrämma till tystnad. En bild är en bild. Att man skojar och driver med religiösa symboler är inget nytt, säger Lars Vilks till Aftonbladet.

Vilka målningar som ska ställas ut är ännu oklart. Galleristen Henrik Rönnquist i Malmö säger till SVT Sydnytt att Vilks själv får bestämma vilka det blir.

– Sedan det här blev känt är jag helt nedringd. Det är kul eftersom jag kämpar för yttrandefrihet, religionsfrihet och demokrati, säger Henrik Rönnquist.

Han säger till Sydnytt att han är uppvuxen i Mexiko, Kanada, USA, Nya Zeeland, Australien, Italien och Holland och att han inte har några som helst rasistiska motiv med utställningen.

Lars Vilks har flera gånger utsatts för hot och överfall. Också nu väntas reaktioner. Polisen och Vilks uppges ha haft ett möte om säkerheten inför utställningen.

– De kommer troligtvis ha någon slags bevakning, men jag känner ingen oro eller rädsla över huvudtaget. Den enda jag är orolig för och rädd om är min lilla hund Lukas, säger Henrik Rönnquist till Aftonbladet.

På sin hemsida skriver Vilks:

– Nu skall det i alla fall göras ett försök att bryta isen och häva den censur som profeten åtnjuter som religionskritiskt undantag på grund av den starka brygd som kombinationen av skräck och rasism utgör.