Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Arla Ingman slutar inte med mjölk

Arla Ingman dementerar rykten om att man skulle sluta sälja mjölk.

Mejeribolaget Arla Ingman väckte uppmärksamhet på onsdagen då det antogs att företaget överväger att kapitulera i det pågående mjölkkriget med Valio. Arla Ingman gick dock snart ut med en dementi. Enligt vd Reijo Kiskola handlade det om ett missförstånd på grund av en olycklig formulering i pressmeddelandet om fjolårets bokslut.

Enligt Kiskola ville bolaget signalera att man tidigare övervägt att sluta sälja mjölk, men inte längre. Produktionen av mjölk för konsumenterna var i förlustbringande för bolaget i fjol. Arla Ingman skyller förlusten på konkurrenten Valios prisdumpning.

– Avsikten med prissättningen har varit att driva bort de andra aktörerna från marknaden, skapa ett monopol för ett företag och sedan prissätta mjölken så att konsumenterna drabbas, sade Kiskola i pressmeddelandet.

Arla Ingman ökade sin omsättning i fjol, men mjölken gjorde att resultatet slutade på minus. Omsättningen steg med drygt 7 procent till 343 miljoner euro, men förlusten blev 15 miljoner euro. Förlusten blev trots allt mindre än föregående år.

Arla Ingman är Finlands näst största mejeribolag efter Valio.