Foto: Robert Jansson

Stor förödelse när båthall rasade in

Elva fritidsbåtar är mer eller mindre förstörda efter att en del av taket i en båthall i Mariehamn rasat in. Den tunga snön knäckte takstolarna.

 

Ett drygt dygn efter raset står varvsägaren Benko Mattsson uppe på den del av taket, som fortfarande är helt, och fotograferar förödelsen. Han fick en smärre chock när personen, som bor granne med småbåtsvarvet, ringde med olycksbeskedet under natten mot söndagen.

Båthallen har en yta på 2 000 kvadrat och här förvaras totalt 80 båtar. Utanför står ytterligare närmare 100 båtar.

Hallen är uppförd i etapper och den del, där taket nu rasade in, byggdes för cirka 30 år sedan.

– Det handlar om en takyta på cirka 350 kvadrat, säger Benko Mattsson.

De skadade båtarna, alla motorbåtar, stod i samma rad närmast väggen i hallen. Båtarna är nu täckta av spruckna takstolar, plåtbitar och snö i en salig röra. En del av dem har tryckts ihop så mycket av tyngden att bottnarna spruckit.

Extra observant

Benko Mattsson tog över varvet för drygt 20 år sedan och före hans tid hände i stort sett samma sak, men då i en annan del av byggnaden.

– Jag tänker på rasrisken varje vinter. Det har ju hänt olyckor både i Sverige och i Finland. Jag har skottat snö från taket och varit extra observant. Jag har även gjort lasermätningar för att se om takstolarna sjunkit under snömassorna.

Men jag har trott att den här vinterns elände snart är över och så händer det här. Jag är förkrossad, säger han.

Den del av taket som rasat in vetter mot väster. Hallens tak mot öster, mot sjösidan, är mycket större och Mattsson har oroat sig mer för det än för den del som nu gav vika.

– Det hade blåst upp en snökam på takåsen och den började troligen glida ner mot väster men fastnade mitt på taket. Då blev tyngden för stor och takstolarna knäcktes. Det hjälper inte hur man konstruerar tak, om det vill sig illa kan nästan vilket tak som helst rasa in, säger Mattsson.

Erbjuder hjälp

Hans telefon ringer stup i kvarten och bilar kommer till varvet i en jämn ström. En del har båtar där, andra vill se förödelsen med egna ögon. Många har också erbjudit sig att hjälpa till att reda upp.

– Båtägarna har tagit det med jämnmod. De vet hur mycket jag engagerat mig i varvet. Till all lycka var ingen människa i hallen när raset inträffade. Tidigare under veckan jobbade några med ett par av de båtar som blev skadade, säger han.

Mattsson räknar med att det tar flera veckor att reda upp allt.

– Jag har försäkringar men vi får se hur mycket de täcker, säger han.

Vid Alandiabolagen säger Daniel Mattsson att de båtägare, som drabbats och som har sina försäkringar i det bolaget, kan räkna med att få skadorna ersatta. Men hur stor smäll det blir för bolaget återstår att se.

– Vi tar ut en båt i taget och granskar skadorna, säger Daniel Mattsson.