Wilfred Daniels. Foto: Torbjörn Selander

”Det fanns varningstecken”

Den före detta landslagstränaren Wilfred Daniels säger till Hbl att det redan tidigare fanns klara varnings-signaler om att allt inte stod rätt till med Oscar Pistorius.

Reeva Steenkamp, 30, träffades av fyra kulor som avfyrades från Oscar Pistorius 9-millimeters pistol genom dörren till parets badrum. I fredags tog en gråtande ”Blade Runner” emot beskedet från domaren Desmond Nair att han tills vidare är häktad för överlagt mord, fram tills borgensförhandlingen i dag.

I fredags publicerade också Pistorius familj och management ett uttalande om att de å det starkaste motsätter sig anklagelserna.

Men frågan som egentligen borde ställas är: vad var det som gick snett för Oscar Pistorius?

Det är inte många inom den sydafrikanska friidrottsvärlden som vill tala, den enda som egentligen får uttala sig är förbundets president.

Men tränaren för friidrottslands-laget, Wilfred Daniels, har också tidigare stått upp och sagt vad han tycker. Han avgick i september 2009 på grund av hur förbundet behandlade Caster Semenya, medeldistanslöparen som blev föremål för en könsutredning.

– Problemen för Oscar startade faktiskt när han vann målet mot IAAF (internationella friidrottsförbundet) i maj 2008, om att få tävla mot icke-funktionshindrade. Det var Davids seger mot Goliat, han blev oåtkomlig, det blev som ett stort syndrom för honom, han fick specialbehandling. Vi måste alla ta på oss detta, vi ledare, den olympiska kommittén, förbundet, manager och tränare, säger Daniels.

Som en skrämd antilop

Daniels menar att det fanns tecken på att allt inte stod rätt till, men ingen som tolkade dem.

– Det fanns tydliga varningssignaler, det var den där båtolyckan, en kvinna anklagade honom för att ha misshandlat henne. Jag är verkligen ledsen och besviken på att vi inte gjorde något. När jag såg honom på tv när han satt där i rättssalen, hans ögon såg ut som på en antilop eller hare som hamnat i helljuset från en bil, som inte har en aning om vart den ska ta vägen, så sårbar.

– Och nu är spekulationerna i gång i radioprogrammen, man snackar om alkohol och vackra kvinnor, även om steroider. Tänk på att han alldeles nyligen var på Time Magazines lista över de 100 mest betydelsefulla personerna i världen.

Och så kom kändisskapet, pengarna, kvinnorna och festandet. I bakgrunden gjordes fler och fler sponsorkontrakt upp.

– När OS var över blev Oscar inbjuden till McLarens fabrik och han fick med sig en bil hem. Jag frågade om han inte ville ta med mig på en tur, säger Danie Cornelius, som är manager på Tuks Athletics, där Oscar tränar.

Pistorius omgivning har svårt att smälta de anklagelser som riktas mot friidrottaren.

– Han var och tränade lätt här förra torsdagen, och sen träffade jag honom och Reeva på ett party samma kväll. Ibland kom hon hit och tittade på när han tränade. Han brukade ta med sig sina olika flickvänner hit under årens lopp. Nu är vi alla här i chocktillstånd, vi kan inte tro att det är sant.