Foto: Tor Wennström. Maria Romanova och Polina Luchun som kommit från Ryssland enkom för att delta i restaurangdagen säger att det var mycket att ordna innan de öppnade sin restaurang.

Restaurangdag lockar fortfarande

I dag arrangeras restaurangdagen för åttonde gången på knappa två år. Evenemanget har ordnats med väldigt täta mellanrum sedan starten i maj 2011. Men både arrangörer och kunder menar att man inte tröttnar.

På Narinken i Kampen träffar Hbl teamet bakom Belgalicious Waffles, som i dag valt att inte själva sälja sina belgiska våfflor, trots att de gjort det de två senaste restaurangdagarna. I stället njuter de av att vandra runt och testa på andras rätter. Varför är ni inte med i år?

– På grund av vädret. Vi har sålt våfflorna på innergården där jag bor och eftersom snön inte är skottad från taket rasar det ner. Så gillar vi också att gå runt och själva njuta av andras restauranger som omväxling, säger Pieter Claes, en av Belgalicious Waffles fyra arrangörer.

Claes som är hälften av teamets belgiska förstärkning använder sin mormors recept för våfflorna. Just det faktum att de flesta kockarna som deltar i evenemanget har med sig recepten hemifrån ser gänget som restaurangdagens styrkor.

– Det är ett trevligt sätt att komma i kontakt med olika kulturer, säger belgiska Pascal Debroek.

– Och det är äkta hemgjord mat som serveras för det mesta, säger Kathrin Deter från Luxembourg.

Ingen inflation på evenemanget

Deter, Debroek, Claes och finländaren Jani Ahtiainen understryker att de definitivt inte har tröttnat på restaurangdagen.

– Nej. Det är jätteroligt, man får en så bra känsla av det. Att efteråt se vad allt man åstadkommit och se att man lyckats, säger Claes.

De är övertygade om att kunderna som gästar restaurangerna inte heller inte tröttnat. Båda gångerna de medverkat har de sålt över 300 våfflor.

– Som man ser är det ju mycket folk här, säger Ahtiainen och visar med handen mot torget där klungor av matentusiaster samlar sig i klickar vid de olika restaurangerna.

– Det verkar som om evenemanget växer sig större och större varje gång, säger Debroek.

– Och fler kommer hit från andra länder, säger Claes.

– Det är ett perfekt sätt att bekanta sig med en ny stad. Man laddar ner applikationen för mobilen och orienterar sig med den, säger Deter som också skriver för en turismblogg.

Tjejerna bakom Ushki, en rysk restaurang har rest från St: Petersburg.

– På en flygresa läste jag i en broschyr om restaurangdagen och så bestämde jag och Polina oss för att komma hit enkom för att delta, säger Maria Romanova.

– Det här är ett väldigt bra tillfälle att öva sig i hur det är att öppna en restaurang, säger Polina Luchun.

Belgalicious-gänget, vad gillar ni bättre, att själv ordna restaurang eller njuta av andras?

– Den egna restaurangen är nog hårt arbete, men jätteroligt, säger Claes.

– Ja första gången var kaotisk och stressig, men andra gången gick allt redan jättebra, säger Deter.

Lite kritik har de också till dagens restauranger.

– Det har varit många adresser som varit fel och tidtabeller som inte har hållit, säger Deter. Det ska bli roligt att själv få ordna restaurang igen nästa restaurangdag i maj, säger Deter.

Fortfarande hinner man besöka en popup restaurang. Mer information om vilka restauranger som är öppna hittar du här.