Foto: Colourbox

Hjälmen räddar skallen i pulkbacken

Brutna skenben, tummar som vridits ur led och hjärnskakningar ger läkarna extraarbete under sportlovsveckorna.

– Använd hjälm i backen och håll skidutrustningen i skick,  råder ortopeden.

När familjerna prickar in sportlovsveckan i sina kalendrar kan kirurgerna och ortopederna pricka in arbetspass i sina.

– Hos oss är det lugnt i början av veckan, men mot slutet av den återvänder sportlovsfirarna från skidcentren i norr med sina skador, säger kirurgen Pentti Kallio på Barnkliniken i Helsingfors.

Vintersportskador är skallskador, ledband som tagit stryk, muskelförsträckningar och olika benbrott.

För att förebygga skador i backar och skidspår är det ordentlig utrustning som gäller. Tapio Kallio, ortoped och idrottsläkare på läkarstationen Terveystalo i Helsingfors, säger att det inte är lönt att skaffa utrustning som är för stor i början bara för att man vill att den ska passa också följande vinter.

– I ett visst skede verkar barnen ha vuxit ur utrustningen inför varje säsong, men det behöver inte bli för dyrt att förnya den om man köper begagnat och det går att hitta begagnad skidutrustning i prima skick.

Alla hjälmar duger

Förutom att skidor och pjäxor ska vara av rätt storlek gäller det att satsa på skyddsutrustning. För nybörjarna på snowboard rekommenderar Tapio Kallio handledsskydd.

– De som gör mer avancerade hopp borde ha ryggskydd. Och hjälm är ett måste för alla, säger han.

Borde barn ha hjälm också i pulkbacken?

– Absolut. Som ortoped har jag arbetat med barnpatienter och sett otaliga skallskador efter att man halkat i backen eller efter att någon åkt på en bakifrån med pulka. Varför skulle barnen inte behöva ha hjälm i pulkbacken när de behöver en på skridskobanan och i slalombacken? Farten är ofta hög och det kan vara rena kaoset med mycket folk och trängsel i backen.

Tapio Kallio säger att vilken hjälm som helst duger.

– Cykelhjälmen är inte så stadig med mössa under och slalomhjälmar kan vara ganska dyra, men det finns helt snygga hockeyhjälmar för både flickor och pojkar så man kan vara alldeles street smart också med hjälm på huvudet om det känns viktigt.

Kläm om staven

Vurporna i backe och på bana kan se vådliga ut, men ibland är det ändå svårt att veta om det är nödvändigt att uppsöka läkare eller inte.

Pentti Kallio ger en trestegsmodell som hjälp.

– Om till exempel armen är sjuk, men inte svullen, behöver man knappast läkarvård. Om den är sjuk och svullen, men inte i avvikande ställning, kan man gott vänta ett dygn med läkarbesöket. Om den skadade extremiteten däremot är både sjuk, svullen och förvriden på något sätt ska man ta sig någonstans där det finns röntgen med en gång. Om något kommit ur led eller blodcirkulationen är störd måste problemet åtgärdas med en gång.

Tapio Kallio fyller på listan:

– Om man inte kan stödja på foten, om man slagit huvudet och förlorat medvetandet ens en liten stund eller om huvudvärken inte ger med sig, man kräks eller har stora blåmärken lönar det sig också att söka läkarhjälp.

En sportlovsskada som visat sig svår att förebygga är den så kallade skidåkartummen, som kan följa på fallolyckor i både terräng och backe. Den är en ledbandsskada som beror på att tummen viks utåt när man faller. Ofta river skidstavens rem sönder ledbandet i tummen.

– I slalombacken kan man åka utan att trä handen genom remmen. Då tappar man bara staven i fallet. Åker man i terräng kan man försöka minnas att klämma om staven med tummen när man faller, men det är förstås lättare sagt än gjort för det kanske man inte hinner tänka på just då, säger Tapio Kallio.