G 20 lovar att undvika valutakrig

G 20-länderna har enats om att inte bedriva valutakrig. Slutdokumentet från mötet i Moskva blev skarpare i tonen än de utkast som cirkulerat, men väntas ändå inte få några dramatiska effekter.

Enligt kommunikén ska ländernas valutakurser bestämmas av marknadskrafter, och inte aktivt drivas ner med politiska beslut.

- Världen ska inte upprepa gamla misstag genom att använda valutor som ett verktyg i ekonomisk krigföring, sade Storbritanniens finansminister George Osborne.

 

Billigare yen

Oron för valutakrig kom efter att den japanska yenen sjunkit kraftigt i värde efter försök från den japanska regeringen att sparka liv i landets ekonomi.

Flera tillväxtekonomier har också kritiserat västvärldens penningpolitik, med låga räntor och nytryckta pengar som pressar ner valutorna.

En orsak till karusellen är att länder med stora underskott har tvingats till skattehöjningar och besparingar som drabbat den inhemska ekonomin hårt. En kompensation kan då vara större export — och en genväg till större export är en försvagad valuta.

- För mig är talet om valutakrig ett tecken på att det finns stora spänningar och en bristande förståelse. Länder med en hygglig ekonomi och sparöverskott måste acceptera att valutan i landet stärks. Det gäller bland annat Kina, Tyskland och Sverige, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Små effekter

Han tror dock inte att G 20-mötet kommer att få några större effekter.

- G 20 var en kraftfull organisation hösten 2008, men sedan dess har man tappat kraft. Tyvärr är det en organisation där det blivit mer snack och mindre verkstad, säger han.

Under mötet presenterades också ett initiativ för att hindra multinationella företag från att slippa undan skatter genom att lägga sina vinster i skatteparadis. OECD ska ta fram en plan för internationell samordning när det gäller beskattning av stora bolag som verkar i flera länder.