Foto: EPA/Tal Cohen. Oscar Pistorius tog två guldmedaljer och ett silver i de paralympiska spelen.

Sprintern Pistorius misstänkt för att ha skjutit flickvännen

Den sydafrikanska paralympiska löparstjärnan Oscar "Blade Runner" Pistorius åtalas för att ha mördat sin flickvän, meddelar den sydafrikanska polisen.

Pistorius greps i sitt hem i Silverlake i Pretoria. Han är misstänkt för att ha skjutit sin flickvän, den 30-åriga modellen Reeva Steenkamp.

Polisens informatör Katlego Mogale berättade att polisen gripit en 26-årig man misstänkt för att ha skjutit en 30-årig kvinna. I Sydafrika namnges misstänkta inte förrän de åtalats.

– Offret hade blivit skjuten fyra gånger och hon dog där skottlossningen skedde. Hon antas ha varit den misstänkte skyttens flickvän, sade Mogale.

Polisen hittade en nio millimeters pistol på händelseplatsen. Grannar ska ha hört något som antydde om familjevåld hemma hos den misstänkte.

Pistorius sägs ha haft ett förhållande med Steenkamp i ett år. Steenkamps familj är bestört och hennes agent Sarita Tomlinson beskrev parets förhållande som gott.

Den världsberömda 400-meterslöparen Pistorius båda underben amputerades när han var 11 månader gammal. I OS i London i somras tog sig Pistorius till semifinal på 400 meter och i de paralympiska spelen en månad senare vann han guld på 400 och 4x400 meter. I paralympiska spelen i Peking 2008 vann han tre guldmedaljer.

I VM 2011 löpte han i Sydafrikas stafettlag som vann silver.