Fotomontage: Hbl-arkiv.

Märklig tystnad kring HIFK-arenan

Helsingfors IFK stod för november månads största nyhet. Sedan har det varit tyst om projektet i Tölöviken. Styrelseordförande Timo Everi berättar varför.

Det är fem år sedan IFK insåg att det är kört med ligahockey i Nordensköldsgatans ishall. Den anrika grytan är svår eller omöjlig att sanera och bygga om så att hallen motsvarar dagens behov – föreningens och publikens.

– Den tiden är förbi när det räckte med bord av spånskivor och Hexi Riihirantas skämt. Dessutom konstaterade vi att kylskåpen i Ishallen säger upp kontraktet, säger HIFK:s styrelseordförande Timo Everi.

Heikki "Hexi" Riihiranta är en IFK- och landslagslegend som bidrar till den cirkus som heter FM-ligan. "Hexi" och de andra lirarna som gör PR för sina gamla klubbar duger fortfarande bra, de är uppskattade gäster på VIP-tillställningar. Det är allt omkring som måste uppdateras men det är inte möjligt i Ishallen som blev klar 1965.

Framtidstänket gäller inte enbart hallen. Med IFK:s visioner har även Helsingfors stad vaknat. För precis som HIFK-ledningen konstaterade på pressinformationen för snart tre månader sedan har Tallbacken norr om Tölöviken och rakt bakom Tölö sporthall fungerat som en gratis parkering i årtionden. En mera central tomt får man leta efter.
 

Helsinki Garden
i ett nötskal
  • Helsinki Garden är arbetsnamnet på ett byggprojekt vid Tallbacken norr om Tölöviken intill Operahuset och Tölö sporthall.
  • HIFK hoppas på finländska finansiärer eller institutioner som skjuter till pengar.
  • Oy HIFK-Hockey Ab är hyresgäst enligt planen.
  • Många pusselbitar måste falla på plats. Den politiska dragkampen väntas bli hård och också byggandet av Cent- rumslingan, som får en hållplats vid operan, väntar på beslut.

"Vi har räknat noga"

– Hockeyn är liten del av det här projektet, säger Timo Everi.

Allt det som inte är hockey ska på årsnivå locka 4,7 miljoner besökare till arenan. Hockeyns andel är drygt 300 000 men 35–40 procent av hyresintäkterna. Också andra siffror som rullas fram är intressanta uppskattningar. Till exempel ska verksamheten i multifunktionsarenan ge staden 9 miljoner euro i skatter per år och staten ska få fyra gånger så mycket.

Också byggkostnaderna är stora, mellan 350 och 400 miljoner euro.

– Vi har räknat noga på det här. Alla kostnader är hellre i över- än underkant.

HIFK skjuter in ungefär 6 miljoner euro i planeringsskedet. Efter det gäller det att hitta finansiärer.

Öppet med informationen

"Helsinki Garden" har funnits på ritbordet i några års tid. Idén är också förankrad hos stadsplaneringskontoret och stadens ledning sedan länge så presentationen och pressuppbådet i november överraskade inte beslutsfattarna. Tystnaden som följde är därför en överraskning. Var är den offentliga debatten?

HIFK har varit öppet med sina planer och bjudit till diskussioner.

– Men telefonen har inte ringt, säger Timo Everi.

Han tillägger att kontakten med staden ändå är bra. Kanske är det bara så att staden för tillfället har fullt upp med egna utredningar kring alla alternativen i Tölöviken? En sådan rapport som gäller området kring Tallbacken blir klar i mars.

– Min känsla är att vårt förslag är det första seriösa för det stället. En plan som staden tar på allvar.

Under årens gång lär det inte ha varit brist på tokiga idéer. Det är lätt att se att exempelvis byggfirmor lämnat in det ena papperet efter det andra. Och så har ju staden själv bjudit på en snilleblixt – en busstation.

HIFK tänker sig spel i den nya rinken säsongen 2016–2017 eller senast året därpå. Det betyder att byggstarten för arenan borde ske om ett och ett halvt år. Det som det framför allt betyder är att förhandlingarna med staden som äger marken om vem som gör vad och i vilken ordning borde inledas den här våren.

Före avtal med staden har HIFK svårt att anlita finansiärer. Problemet är att många politiker och säkert även stadsbor först vill se pengarna.

Läs mer i dagens Hbl!