KSF-media/arkiv

”Fler rävar dålig idé”

I London har alltför hemtama rävar flera gånger attackerat barn och ställt till med andra problem.

Idén om att utöka rävstammen för att komma åt citykaninerna i Helsingfors (se dagens Hbl) väcker förskräckelse hos en Hbl-läsare som bott i London under många år.

För bara några dagar sedan rapporterade brittiska medier om hur en räv smugit sig in i ett hus i Bromley, sydöstra London, och attackerat en en månader gammal baby. Då mamman störtade till rummet hade räven hunnit bita av en del av hans fingrar.

Det är inte första gången. År 2010 attackerade en räv två tvillingflickor som sov i sina vagnar och trots att det är ovanligt säger Londons borgmästare Boris Johnson till BBC att staden måste ta itu med det urbana rävproblemet.

– Vi måste stävja den växande rävstammen i staden. Rävar kan verka gulliga och romantiska men de är en pest, särskilt i våra städer.

Det är ovanligt att rävar attackerar folk men precis som andra vilda djur kan de göra det om situationen är stressande. Det är därför viktigt att man inte gör rävar hemtama genom att mata dem nära hus eller motsvarande eftersom det kan öka deras mod och locka dem närmare hus.