Ett skalv med magnituden 4,9 har mätts i området där Nordkorea gjorde provsprängningen. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Sam Yeh

Omvärlden fördömer Nordkoreas kärnvapenprov

Omvärlden fördömer Nordkoreas nya kärnvapenprov. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att provet är ett grovt brott mot säkerhetsrådets resolutioner.

Också USA, Ryssland, Storbritannien och Japan har fördömt kärnvapenprovet.

USA:s president Barack Obama kallade kärnvapenprovet för en starkt provocerande handling som underminerar stabiliteten i regionen.

Obama kräver att det internationella samfundet vidtar snabba och trovärdiga åtgärder mot Nordkorea. Han varnar för att det nordkoreanska kärnvapenprovet inte bara är ett hot mot USA utan mot den internationella freden och säkerheten.

FN:s säkerhetsråd har kallats till krismöte.

Nordkorea har bekräftat att landet utförde ett underjordiskt kärnvapenprov tidigt i morse finsk tid. Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA gick provsprängningen bra.

FN:s säkerhetsråd uppmanade senast i början av månaden Nordkorea att låta bli att genomföra nya kärnvapenprov. Enligt diplomatkällor har också Kina varnat Nordkorea för att utföra ett kärnvapenprov.