Benedictus XVI tillträdde som påve i april 2005. Foto: Lehtikuva

Påven avgår

Påven Benedictus XVI planerar att avgå, uppger den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Vatikanen har bekräftat nyheten att påven tänker avgå i slutet av månaden. Enligt FNB har Vatikanen meddelat att en efterträdare för Benedictus XVI ska väljas till påsken. Den nya påven väljs av en konklav bestående av kardinaler. Enligt FNB överraskade påvens beslut Vatikanen. I ett uttalande som Vatikanen publicerat skriver Benedictus att hans hälsa försvagats till den grad att han inte längre kan stanna på sin post.

Den nuvarande påven Bendictus XVI föddes i Marktl am Inn i Bayern i Tyskland 1927. Han fick namnet Joseph Ratzinger.

Som 14-åring, år 1941, gick han med i Hitlerjugend.

1944 skickades hans klass till Österrikes gräns mot Ungern för att gräva stridsvagnshinder. Strax innan nazisterna kapitulerade 1945 deserterade Ratzinger. Efter kriget började Joseph och brodern Georg vid samma prästseminarium och prästvigdes 1951.

År 1977 blev Ratzinger ärkebiskop i München. Fyra månader senare utsågs han även till kardinal av dåvarande påven Paulus VI.

I april 2005, efter Johannes Paulus II:s död, valdes han till påve under namnet Benedictus XVI.

Benedictus XVI är 85 år gammal. Han tillträdde som påve i april 2005.

Orsaken till avgången är fortfarande oklar. I vanliga fall sitter påven hela livet ut.

Uppdatering: Påven säger att han avgår på grund av ålder. Han anser att hans krafter inte räcker för att sköta uppgiften enligt BBC.

Uppdatering: Teemu Sippo som är biskop för Katolska kyrkan i Finland säger till FNB att han är chockad över beskedet. Han påpekar att inte en enda påve i modern tid lämnat sitt uppdrag. Han säger ändå att han begriper motiveringen. Sippo träffade påven i januari och säger till FNB att han lade märke till att påven synbarligen åldrats och försvagats under det senaste årets lopp.