Foto: AFP / Lehtikuva.

Tusentals flyg inställda på grund av monsterstormen

Den häftiga stormen som pinar nordöstra USA har lett till att cirka 3 500 flyg har inhiberats och i vissa delstater är det förbjudet att köra bil. Också tågtrafiken har drabbats.

Hundratusentals amerikaner har fått dirigera om sin vardag när vinterstormen har dragit in över de nordöstra delarna av landet. Många skolor håller stängt, hundratusentals hushåll och företag är utan el och folk har hamstrat förnödenheter, generatorer och snöspadar för att tackla stormen. Nödläge har utlysts i fem av östkustens delstater, rapporterar tidningen New York Times.

I New York har tusentals flyg ställts in. Finnair uppger ändå att bolagets eftermiddagsflyg från Helsingfors till New York fått tillstånd att lyfta som planerat.

I delstaterna Massachusetts, Connecticut och Rhode Island är det förbjudet att åka bil för att utryckningsfordonen ska kunna ta sig fram så snabbt som möjligt, och tågtrafiken mellan Boston och New York har reducerats.

I Plymouth i Massachusetts stängdes ett kärnkraftverk automatiskt av när kraftverket blev strömlöst.

Ett första stormrelaterat dödsfall har inträffat, skriver Reuters. Det skedde i Poughkeepsie i delstaten New York där en kvinna förlorade kontrollen över sin bil och körde ihjäl en man i 70-årsåldern.

De kraftigaste snöfallen väntas mellan fredag kväll och  lördag lokal tid. Det har snöat upp till en halv meter i stormområdet, och dessutom plågas kusten av hård vind.