Vård hemma, men också dagisvistelse. Det blir verkligheten för fler barn om regeringen genomför arbetsgruppens förslag om flexibel vårdpenning. Foto: Hbl-arkiv/Kristoffer Åberg

Nu ska fler mammor jobba deltid

En ny flexibel vårdpenning ska uppmuntra småbarnsföräldrar att jobba deltid – i stället för att sköta barn hemma på heltid. Dessutom ska dagisavgifterna bero på exakt hur mycket barnet är på dagis.

– Vid sidan av den nuvarande modellen med antingen hemvårdsstöd eller heltidsarbete, behöver Finland ett nytt sätt att förena jobb och familj.

Det säger omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP).Och det önskemålet har den arbetsgrupp som i går överräckte sin rapport till henne beaktat.

Arbetsgruppen föreslår att det nuvarande partiella vårdbidraget slopas. I stället införs en ny stödform: flexibel vårdpenning.

Det skulle ges till föräldrar med barn under 3 år som arbetar deltid. Den flexibla vårdpenningen skulle vara 160 euro per månad om arbetstiden är högst 80 procent av heltidsjobb eller 240 euro vid högst 60 procents arbetstid.

Det är betydligt högre än dagens drygt 96 euro i månaden för partiell vårdledighet.

Samtidigt föreslår arbetsgruppen att dagvårdsavgifterna ändras så att familjerna betalar för uttryckligen den tid barnet är på dagis – en överenskommelse som görs för ett läsår i taget.

I dag varierar systemet beroende på ort. I huvudstadsregionen finns en gradering på 60 procent och 80 procent av avgiften om barnet är kortare tid i dagvård, men det gäller inte i majoriteten av kommunerna.

Hemvårdsstöd oförändrat

Enligt arbetsgruppens ordförande, statssekreterare Sinikka Näätsaari, är förhoppningen att deltidsarbete så här ska bli ett lockande alternativ till hemvårdsstödet.

Regeringens mål är att höjs sysselsättningsgraden, och där har man sett framför allt kvinnors frånvaro från arbetslivet på grund av barnskötsel som ett problem. I höstas ifrågasatte till exempel statsminister Jyrki Katainen (Saml) de långa vårdledigheterna som hemvårdsstödet möjliggör. Samtidigt har oppositionspartiet Centern emotsatt sig alla förändringar i hemvårdsstödet.

Som Hbl kunde berätta redan i söndags föreslår arbetsgruppen inte förändringar. I går sade Maria Guzenina-Richardson att de sex regeringspartierna inte har sett anledning till att ändra på det.

– Jag tycker att det finländska systemet behöver fler alternativ och inte att någon av möjligheterna ska tas bort.

Enligt henne önskar många småbarnsfamiljer en mer balanserad kombination av familj och arbete.

– Jag tror att familjerna själva är tillräckligt kloka att välja det alternativ som passar dem bäst.

Heltidsarbete kultur

Hemvårdsstödet har setts som en potentiell kvinnofälla. Frågan är om flexibel vårdpenning också kan bli en sådan, och göra att kvinnor fastnar i deltidsjobb mot sin vilja.

Sinikka Näätsaari säger att arbetsgruppen är medveten om risken. I till exempel Sverige arbetar fler kvinnor deltid än i Finland, även om de svenska kvinnorna återgår till jobbet fortare. Men hon ser den inte som överhängande.

 

Flexibel vårdpenning enligt förslaget
  • Betalas till föräldrar med barn under 3 år.
  • Båda föräldrarna kan få stödet om bägge förkortar sin arbetstid.
  • 160 euro per månad om arbetstiden är högst 30 timmar per vecka, 80 procent av heltid.
  • 240 euro per månad om arbetstiden är högst 22,5 timmar per vecka, 60 procent av heltid.
  • Dagvårdsavgiften bestäms enligt överenskommet antal timmar ett läsår i taget.

– Finland är ett land med en kultur av heltidsarbete.

Det i sin tur är ytterligare en utmaning för att modellen ska fungera: Finns det deltidsarbete?

Sakkunnige Vesa Rantahalvari representerade arbetsgivarsidan EK i arbetsgruppen. Han säger att det finns branscher med deltidsarbete men också ”hus där det inte är så lätt att ordna”.

Arbetsgruppen är enhällig men ändå gick till exempel EK redan i går ut med kritik. Rantalhalvari för fram att hemvårdsstödet – både storleken och längden – borde utvärderas ordentligt innan beslut fattas om arbetsgruppens förslag.

Oklart är också om sysselsättningen kommer att öka, eller om fler föräldrar i stället väljer att gå ner i deltid. Näätsaari vidhåller att beräkningen är att två tredjedelar av de 2 000–3 000 föräldrar som väntas nappa på möjligheten kommer att förkorta sin tid hemma.

Nu går arbetsgruppens förslag till regeringen som ska diskutera det i sina förhandlingar om kommande års budgetar. Maria Guzenina-Ri- chardson menar att det finns en stark vilja politiskt att förverkliga det.