Foto: Niklas Tallqvist. Helsingforseleverna deltar inte i Folkhälsans nationella undersökning bland femteklassare. Utbildningsnämndens direktör Rauno Jarnila motiverar beslutet med att det stör inlärningsfriden i skolan.

"Skolans uppgift är inte att fungera som forskningsobjekt"

Helsingforseleverna deltar inte i Folkhälsans nationella undersökning bland femteklassare. Utbildningsnämndens direktör Rauno Jarnila motiverar beslutet med att det stör inlärningsfriden i skolan.

Helsingfors femteklassare deltar inte i Folkhälsans riksomfattande undersökning där fyrtiotusen femteklassares hälsa kartläggs. Det här bestämde utbildningsnämnden under sitt första möte i tisdags. Hbl skrev i onsdags om undersökningen som redan kommit i gång i grannkommunen Esbo.

Direktören för utbildningsnämnden Rauno Jarnila, du tog upp ärendet. Varför deltar inte Helsingforseleverna i undersökningen?

– Skolans uppgift är inte att fungera som forskningsobjekt. Det måste finnas inlärningsfrid i skolan. Vår uppgift är att bevara den och skydda eleverna, säger Jarnila.

Skolan kan delta i olika forskningsprojekt om de gagnar skolan eller barnen. Utbildningsverket bedömde att det inte gör det i det här fallet.

– Det stör skolverksamheten och skulle ta 45 minuter för varje elev. Hur ivrig en forskare än är så är undervisning skolans huvuduppgift.

Folkhälsan har tidigare via uppgifter från Befolkningsregistret kontaktat familjer, men svarsprocenten har varit låg. Att man nu bytt taktik och går via skolan tycker Jarnila inte är godtagbart.

– Det är fel att använda skolan så här. För dem som inte vill delta blir det svårt att säga nej, eftersom stämningen är pressande.

Att övriga kommuner gett sitt samtycke ser Jarnila inte som en giltig orsak till att Helsingfors också borde göra det.

– Om man på annat håll inte bryr sig om barnen så betyder det inte att vi inte behöver göra det. Vi apar inte efter andra utan arbetar sakligt och avgör själva vad som är bäst för eleverna.

Många ville ändå delta

Majoriteten i nämnden höll med Jarnila, men många tyckte också tvärtom. Bland annat representanter för SFP och De gröna hade gärna velat att man deltagit i undersökningen. Wille Rydman (Saml) säger att det var en mycket svår fråga som diskuterades grundligt.

– Folkhälsan är trots allt en forskningscentral vi litar på och en av Finlands mest respekterade. Jag funderade själv mycket på saken och undrade först varför vi inte ger lov.

Han blev ändå övertygad av argumenten emot.

– Det kommer in så många förfrågningar om undersökningar hela tiden. Man måste begränsa antalet. Dessutom hade den här undersökningen inte gett sådana resultat man inte redan fått från den allmänna skolhälsovården, säger Rydman.

Utbildningsnämndens ordförande Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) köper inte det argumentet. Framför allt Helsingfors hade haft nytta av att delta.

– Det är känt att Helsingfors har en hel del skolbyggnader i dåligt skick med problem med inomhusluften. Ur det här perspektivet hade det varit motiverat att vi deltar. Man kan inte endast se på det som ger omedelbar nytta, utan måste se det ur ett bredare perspektiv, säger hon.

Helsingforseleverna också viktiga

På Folkhälsan vill man inte kommentera fallet, eftersom Helsingfors inte meddelat dem om beslutet. Men professor Elisabete Weiderpass-Vainio som leder undersökningen poängterar att det är viktigt att få med alla. Ett nej från Helsingfors skulle vara beklagligt.

– Det är absolut viktigt att så många som möjligt deltar för att få ett representativt resultat. Vi vill uppmuntra alla föräldrar och barn att vara med. Det är otroligt viktigt för att förstå hur barnen mår både fysiskt och psykiskt.
Hon understryker att den här undersökningen mäter mycket annat än längd och vikt och därmed inte är att jämföra med den allmänna skolhälsovården.