Foto: Colourbox. Temabild

Skandal med hästkött i Sverige och Storbritannien

Brittiska myndigheter varnade i går för att en del av Findus lasagne med nötkött egentligen innehåller hästkött.

Findus har testat 18 lasagnepaket som levererats till företaget av en underleverantör. Av dem innehöll 11 hästkött. Halterna varierade mellan 60 och 100 procent

Myndigheterna har inga bevis på att produkterna är hälsofarliga. Lasagnen undersöks ändå eftersom det finns risk att den innehåller djurmedicinen phenylbutazone, som enligt brittiska regler inte får komma in i näringskedjan.

Findus meddelar att lasagne tillverkad i samma fabrik även säljs i Sverige, skriver Aftonbladet. I måndags stoppade Findus produktionen, men produkterna kan fortfarande finnas kvar i butikerna.

– I måndags tog vi omedelbart kontakt med Livsmedelsverket och informerade om det här. Vi stoppade utleveranserna i Sverige av den här lasagnen som en ren försiktighetsåtgärd, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör för Findus.

Han säger att det inte finns någon hälsofara och produkterna som säljs i Storbritannien tillverkas med ett annat recept än de svenska. Findus har nu skickat produkten för analys och på fredagsförmiddagen väntas provsvaren.

För några veckor sedan var de brittiska konsumenterna upprörda över att det såldes maletköttbiffar som innehåll hästkött i flera supermarket-kedjor.

I Storbritannien anses det vara tabu att äta hästkött, även om det är vanligt i resten av världen. På grund av fynden har de brittiska myndigheterna tvingat köttleverantörerna och återförsäljarna att testa alla produkter som innehåller nötkött.

Säljs inte i Finland

Produkten Beef Lasagne säljs inte i Finland. Den kommer från underleverantören Comigel i Luxemburg och köttets ursprungsland är Frankrike. Findus säljer inte alls någon fryslasagne i Finland och Findus vd i Finland Kai Mäkinen säger att fallet i Storbritannien inte leder till åtgärder här.

– Vi tar alla våra produkter från Findus egna fabriker i Sverige, säger Mäkinen.

Även om produkterna tillverkas i Sverige kan råvarorna komma från underleverantörer i många länder. Efter hästköttskandalen har Findus kollat upp underleverantörerna.

– Vi har dubbelkollat det nötkött vi använder i våra fabriker, säger Mäkinen.

Comigel är en av de största underleverantörerna av djupfryst färdigmat.