EPA/JULIEN WARNAND

Katainen: Man kan vara nöjd med avtalet

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) anser att det resultat Finland nådde i EU:s budgetförhandlingar motsvarar målen och förväntningarna

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) anser att det resultat Finland nådde i EU:s budgetförhandlingar motsvarar målen och förväntningarna. Enligt honom innebär det att den avsevärda ökningen av Finlands nettobetalning till EU upphör under nästa ramperiod.

Han förväntar sig att Finlands nettoavgift till EU under den kommande ramperioden stabiliseras vid 105–110 euro per invånare. År 2011 var den uppe i 123 euro. Exakt hur det är med den saken framgår först när man kan jämföra allt det som Finland betalat och fått.

Katainen hade på förhand satt som mål att Finland inte ska betala mycket mer än det som jämförbara länder lägger ut.
– I Storbritannien, Danmark och Frankrike betalar man ungefär lika mycket, och avgifterna är större i Tyskland, Nederländerna och Sverige.

Finland får dock lov att avstå från en del av de traditionella lantbruks- och regionstöden. Det var väntat. Stöden riktas i högre grad till nyare och fattigare medlemsländer.

De direkta stöd till Finlands jordbruk som finns med i EU-budgeten minskar från 3,9 till 3,4 miljarder euro. De ordinarie anslagen för landsbygdsutveckling förblir i stort sett oförändrade vid 2,1 miljarder. Utöver dem får Finland dock ett extraanslag för landsbygdsutveckling på 600 miljoner euro. Det stabiliserar nettoavgiften.

Specialstöden till östra och norra Finland sänks från 35 euro till 30 euro per person. Strukturstöden minskar från 1,7 miljarder till cirka 1,35 miljarder euro.
Enligt Katainen kan anslagen för forskning och produktutveckling bli ett sätt att kompensera för de stöd som går förlorade på annat håll.