Foto: Cata Portin. Björn Wahlroos och H&M-ägaren Stefan Persson känner varandra privat och är båda medlemmar i svenska kungens jaktklubb.

H&M-miljardär: Gör som Zlatan

H&M-ägaren Stefan Persson gästade i går Hanken där goda vännen Björn Wahlroos är styrelseordförande. – Det behövs typer som bråkar och inte följer regler utan går sin egen väg, sade Persson till företagargräddan.

Svenska Handelshögskolan fick i går fint besök från Stockholm då H&M-ägaren Stefan Persson kom på visit för att fira Hankens nya forskningscenter i entreprenörskap, Erling-Persson Centre for Entrepreneurship, uppkallat efter Perssons släktstiftelse. Under den stora penninginsamlingskampanjen för ett par år sedan donerade stiftelsen en rekordsumma på 2,5 miljoner euro till Hanken.

På plats fanns naturligtvis H&M-ägarens goda vän, Hankens styrelseordförande Björn Wahlroos. Mo tbakgrunden av att Persson enligt Forbes miljardärslista i fjol var den åttonde rikaste personen i världen med en förmögenhet på 26 miljarder dollar, var Wahlroos nästan att betrakta som fattiga kusinen från landet.

Då Hbl frågar Wahlroos om det var han som gick med tiggarstaven till sin kompis erkänner han sin skuld.

– Åtminstone var det jag som kastade fram idén.

Hur bär man sig åt för att få två och en halv miljon euro i present?

– Jag gjorde som man brukar. Jag hälsade på på kontoret i Stockholm och mitt förslag mottogs mycket sakligt, säger Wahlroos.

Vid tillställningen på Hanken blir Persson ombedd att namnge en person eller ett företag som kunde fungera som förebild i företagsvärlden. Utan omsvep svarar Persson Zlatan Ibrahimovic och motiverar det med att ”det behövs typer som bråkar och inte följer regler utan går sin egen väg.”

Enligt professor Martin Lindell som leder det nya forskningscentret är avsikten att Hanken ska bli störst i Europa när det gäller forskning i små och medelstora företag och familjeföretag.

Persson äger knappt 40 procent av aktierna i börslistade H&M, som tidigare var ett renodlat familjeföretag. Han försvarade familjeföretagsmässigt ledarskap.

– Jag ser det som bra att ett bolag har starka och synliga ägare. Det är ett sätt att undvika kvartalskapitalism och analytiker med kortsiktiga förväntningar i stället för avkastning på sikt, sade Persson.

Till saken hör att Björn Wahlroos för ett drygt år sedan retade gallfeber på många familjeföretagare då han vid styrelseproffsföreningen Hallitusammattilaisets 10-årsjubileum, kallade familjeföretagen för en ”anomali i en modern företagsvärld”. Wahlroos sade sig citera professor Bengt Holmström med att ”enda sättet att bli av med familjeföretagen är en konspiration”. Uttalandet orsakade svarta rubriker och Holmström sade att han hade blivit felciterad.

Också vd:n för Familjeföretagarna, ex-statsminister Matti Vanhanen, som i går satt i publiken i Hankens festsal, ilsknade den gången till över Wahlroos angrepp på familjeföretagen.

Eftersom Hanken nu ska börja storsatsa på just forskning i familjeföretag frågar Hbl Wahlroos om han på bara ett drygt år han vänt kappan efter vinden när det gäller inställningen till familjeägda bolag.

– Nej, verkligen inte. Jag är faktiskt styrelseordförande för Hanken. Tror du inte att jag i viss mån har kontribuerat till upplägget bakom det nya forskningscentret, replikerar Wahlroos.