Forskare: Britternas missnöje kanaliseras till EU-motstånd

En stickande luft av rengöringsmedel möter besökaren vid dörren. En kaffemaskin i hörnet ger ett välkomnande intryck. Det EU-fientliga partiet UKIP:s lokalavdelning har samlats till möte i utkanten av staden Rotherham i norra England.

Populistiska UKIP lever i den brittiska politikens marginaler, men partiet har vuxit i styrka under den senaste tiden. UKIP klarade sig i fyllnadsvalet för att utse en ny parlamentsledamot för Rotherham. Partiet kom på andra plats efter Labour med drygt 21 procent av rösterna.

Jane Collins, som var partiets kandidat i fyllnadsvalet, säger att EU-kritiken är en del av ett bredare missnöje som får folk att rösta på UKIP.
– Folk är totalt leda på maktpartierna och lärobokspolitiker, som (premiärminister David) Cameron, som saknar verklig arbetserfarenhet eller kontakt med vanliga människors vardag, säger Collins.

Britterna är missnöjda med de ständiga sparåtgärderna och maktpartiernas sätt att sköta inrikespolitiken. Invandringen väcker också missnöje bland många. Det här har gynnat UKIP.
I Rotherham är invandringen en stor orsak till UKIP:s framgångar. I staden finns en växande minoritet bestående av romer från Östeuropa.
– De skapar för stor press på de sociala tjänsterna, säger Jane Collins.

"Problemen beror på EU"

Då folk är frustrerade stiger EU-motståndet ofta. UKIP-veteranen John Wilkinson går inte med på att svälja påståendet att EU endast är en enkel syndabock för problem som beror på annat.
– Det är enkelt att skylla på EU eftersom verkligt många problem, som den okontrollerade invandringen, sist och slutligen beror på EU, säger han.
Jane Collins håller med. Enligt henne har folk först nu börjat förstå hur EU:s lagstiftning påverkar deras vardag.
Båda vill i enlighet med UKIP:s program se ett snabbt utträde ur EU.
Den brittiska EU-debatten har under den senaste tiden kretsat kring just den här frågan: ska Storbritannien lämna unionen eller inte? Premiärminister David Cameron har lovat en folkomröstning om medlemskapet om han är kvar vid makten om ett par år.

Många är ointresserade

Om britterna fick rösta om EU nu skulle rösterna delas i två grovt sett lika stora grupper.
I centrum av Rotherham verkar de flesta vara ointresserade av hela frågan. Två kvinnor som skuffar sina barnvagnar i snöslaskregnet skrattar åt frågorna om EU. De säger sig aldrig ens ha hört talas om UKIP.
En kvinna som sökt skydd från regnet utanför Churchill's Bistro är inte heller intresserad av frågan.
Inne i bistron är det lättare att hitta folk som vill diskutera frågan. Christian Kramer är nöjd över att få tala politik. Kramer är medlem i det konservativa partiet och förhåller sig misstänksamt till ett EU-utträde.
– Britterna är allt mer skeptiska till Europa. Men sist och slutligen vill många UKIP-anhängare inte heller lämna EU. Partiet är bara ett bra sätt att visa missnöje med regeringen, säger Kramer. (FNB)