SYSSELSATT. Milena Andersson från Tölö gymnasium städade Edesvikens strand på Hbl:s initiativ förra våren. Nu visar en jämförelse att Finlands stränder är dubbelt så skräpiga som Sveriges.

Finlands stränder skräpigast

Finland har de i särklass mest nedskräpade stränderna i jämförelse med Sverige, Estland och Lettland, visar en färsk studie. Plast i alla dess former hotar Östersjöns ekosystem.

Det ligger dubbelt så mycket skräp på stränderna i den finländska skärgården som i den svenska. Det antyder mellanrapporten från projektet Marlin som föreningen Håll skärgården ren koordinerar för Finlands del.


Sju stränder i Skärgårdshavet och Finska viken städades systematiskt tre gånger förra året. Samtidigt städades stränder i Sverige, Estland och Lettland med samma metoder. I Finland plockade strandpatrullerna upp 210 skräp per 100 meter strandlinje – vilket kan jämföras med Lettlands 111, Sveriges 100 och Estland 88 skräp per 100 meter.

– Siffrorna är ytterst oroväckande. Skärgårdshavet och Östersjön tål inte en sådan nedskräpning, säger Hanna Haaksi på Håll skärgården ren.
Även om fler mätningar behövs för pålitliga resultat är det ställt utom all tvivel att plast är det dominerande materialet i Östersjöskräpet. Av allt skräp som landar i havet sjunker 70 procent till botten medan resten flyter i land.

– Och om den plast som flyter i land inte städas bort bryts den ner till små partiklar som inte kan städas bort. De sköljs ut i havet på nytt och drabbar det marina livet. Kanske hamnar en del av skräpet till slut på våra tallrikar, säger Haaksi.

De första analyserna av skräpinsamlingen antyder att merparten av skräpet på Utö i yttre havsbandet och Björkö i den åboländska mellanskärgården har flutit i land efter en längre sjöfärd. De förpackningar som fortfarande kan identifieras härstammar oftast från andra länder.

– Det är inte ortsborna som skräpar ner sina öar, säger Haaksi.

Krister Welander som har sommarstuga på Björkö (som numera hör till Pargas) antar att de fyllda men trasiga sopsäckar han hittar på stranden är handelssjöfartens hälsning till skärgårdsborna medan de trasiga näten kommer från fiskebåtar.

– Det känns dystert att uppleva att vår yttre skärgård blivit en uppsamlingsplats för skräp. Jag hoppas att båtförare som besöker skärgården inte bara samlar upp sitt eget skräp utan att de också samlar gammalt skräp, säger han.

Welander tror att de som rör sig i yttre havsbandet på fritiden är sanna naturvänner som inte skräpar ned. På stränder närmare fastlandet finns mycket mer picknickrester. Mycket av skräpet på stranden i Runsala folkpark i Åbo – den mest nedskräpade av alla projektstränderna – härstammar från festande ortsbor, men en del har sköljts ut med avloppsvattnet då reningsverket har varit överbelastat.

– Att tobaksfimpar och bomullspinnar förekom i enorma mängder tyder på att en del av dem kommit med toalettavfallet via Aura å, säger Haaksi.