Egyptens grundlag "delar landet"

Egypten raglar från kris till kris, och vägen från diktatur till demokrati har visat sig vara gropig. En stridsfråga är den nya grundlagen och oppositionella beskyller den för många av landets problem.

På Tahrirtorget i centrala Kairo, hemmaplan för de oppositionella proteströrelserna, samlas demonstranter för att vädra sin kritik. Just denna fredag är hot mot oppositionella den utlösande faktorn, men varje vecka hålls protester och politisk kris har blivit normaltillståndet.
Egypten brottas med en skadeskjuten ekonomi och djup politisk splittring — en avgrund har öppnat sig mellan styrande islamister och den mer sekulära oppositionen.

Val först

Mycket av problematiken kan härledas till den nya grundlagen, enligt oppositionella som anklagar islamister för att ha drivit igenom den under bristfälliga omständigheter.

- Grundlagen delar landet, och på grund av den är vi i en mycket rörig situation, säger Mohamed Abu el-Ghar, ledare för Egyptiska socialdemokratiska partiet, till TT vid ett besök i Stockholm.

Grundlagen skrevs först efter att val hållits, något som gav de valvinnande islamistpartierna stark ställning i kommittén som skrev den.

Många oppositionella bojkottade processen, men Amr Darrag, ledande medlem av Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet (FJP), försvarar att man först höll val. Annars hade grundlagen blivit slagträ i valkampanjer, säger han till TT.

- Jag tror att grundlagsskrivandet annars hade drabbats av politiska dispyter kopplade till annalkande val.

"Extremt farligt"

Abu el-Ghar och Darrag, båda nyckelfigurer i grundlagskommittén, har markant olika bilder av slutresultatet. Kritiker anklagar grundlagen för att inte slå vakt om demokratiska rättigheter och för att inte ge kvinnor och minoriteter tillräckligt skydd — något Darrag avfärdar.

- Det står tydligt att man inte kan diskriminera mellan några medborgare, säger han.

Problemet, anser Abu el-Ghar, är bland annat vaghet som gör grundlagen föremål för religiös tolkning, något som underblåser snarare än motverkar den politiska osäkerheten i Egypten.

- Det kommer att bli extremt farligt, för det kommer att avgöras helt av vem som styr, säger han.