Konstsamfundets Kaj-Gustaf Bergh belönas med 200 000

Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh inkasserar ett konsultarvode på 200 000 euro av Fiskars för att ha genomdrivit ett samarbetsavtal med Investor Ab.

Kaj-Gustaf Bergh har varit rubrikernas man under senare tid. Han hör till de mest anlitade och bäst betalda styrelseproffsen i Finland.

Fiskars gick i går ut med pressmeddelandet att man belönar sin styrelseordförande Bergh med 200 000 euro för att han genomfört samarbetsavtalet med Investor Ab. Samarbetet handlar om ägandet i Wärtsilä.

Eftersom Kaj-Gustaf Berghs normala styrelsearvode är 80 000 euro inkasserar han i år 280 000 euro bara från Fiskars.

Bergh är också styrelseordförande i Ålandsbanken och KSF Media och sitter i styrelsen för Ramirent och Stockmann. För samtliga styrelseuppdrag lyfte han i fjol 190 000 euro, skriver Kauppalehti.

På Åland har Bergh fått stor uppmärksamhet på senare tid för att han föreslår att ålderströskeln för styrelsemedlemmar i Ålandsbanken bör slopas. Därför sammankallas aktieägarna till en extra bolagsstämma den 5 mars.

Bakgrunden är att två styrelsemedlemmar snart fyller 67 år och i normala fall inte skulle gå att omvälja. Tidigare vd Folke Husell fyller 67 i år och bankens största ägare Anders Wiklöf nästa år.
Ska de sitta kvar i styrelsen måste bolagsordningen ändras. För Husells del måste det ske innan den ordinarie bolagsstämman samlas den 18 april.

Ålandsbankens storägare är uppdelade i två fientliga läger. Husell och Wiklöf är allierade med Aktia och Kaj-Gustaf Bergh. På andra sidan finns Alandiabolagen och Ålands ömsesidiga försäkringsbolag.

På Åland ser man med spänning fram emot den extra bolagsstämman och de stora försäkringsbolagens linjeval. Frågan är om de sväljer Berghs bete så att antagonisterna Husell och Wiklöf kan fortsätta i styrelsen eller om de väljer konfrontation.

Hittills har de inte avslöjat hur de kommer att agera.

Kaj-Gustaf Bergh är vd för Konstsamfundet som äger KSF Media som äger Hufvudstadsbladet.