LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Saul LOEB

Hård kväll väntar Obamas CIA-favorit Brennan

Veteranspionen och tilltänkte CIA-chefen John Brennan kan vänta många tuffa frågor när han frågas ut av USA:s senat på torsdagskvällen.

 Tortyrliknande förhörsmetoder inom CIA har fått honom på fall en gång tidigare. Nu kommer de än en gång upp till ytan.

President Barack Obama gör sitt andra försök att sätta den 57-årige Brennan på CIA-chefsstolen i Langley. 2009 fick Brennan dra tillbaka sin kandidatur på grund av oklarheter kring hans inblandning i användningen av kritiserade förhörsmetoder.

Hur mycket Brennan kände till, och vad hans åsikt i frågan var, är fortfarande föremål för debatt. Han har senare tagit avstånd från metoder som simulerad drunkning, så kallad waterboarding.

Central gestalt
Efter nederlaget fick Brennan i stället jobb som Obamas antiterror-rådgivare. Han har varit tongivande i utformningen av USA:s drönarprogram och "riktade dödande" av misstänkta terrorister.
-John har varit USA:s antiterror-tsar de senaste fyra åren. Han har varit central för varje beslut och nyckelkontakt med andra länders regeringar, särskilt saudierna, säger den före detta CIA-medarbetaren Bruce Riedel.

Just Saudiarabien, där Brennan länge ledde CIA-kontoret, har blivit aktuellt i veckan då flera besvärande uppgifter läckt ut till pressen. Bland annat avslöjades en hemlig amerikansk drönarbas i Saudiarabien — en känslig fråga för båda länderna.

Hotat förhala

Kongressledamöter anser att drönarprogrammet är så hemlighetsfullt att de klagat öppet och hotat med att förhala Brennans godkännande om Obama inte förklarar sig. Det fick på onsdagen önskad effekt, då Vita huset lovade att offentliggöra dokument som beskriver hur och när drönarattacker får användas.

- Det är viktigt för utskottet att fullt ut förstå den lagliga grunden för alla underrättelse- och terrorbekämpningsoperationer, sade den demokratiske senatorn Dianne Feinstein till Washington Post efter beskedet.