Foto: Hbl-arkiv

Finländska flickor bra på naturvetenskaper

Flickor från Finland är världsbäst på naturvetenskaper, visar en OECD-undersökning bland 15-åringar. Bara flickorna i Shanghai är bättre.

OECD-undersökningen testade 15-åringars kunskaper i matematik och naturvetenskaper i 65 länder. 470 000 unga deltog.

Resultaten visar stora skillnader i hur pojkar och flickor presterar i naturvetenskaper i olika länder. New York Times som skriver om undersökningen fokuserar på att flickorna i de flesta länder klarar sig bättre än pojkarna, men att läget är tvärtom i USA: där lockar naturvetenskaperna inte flickorna på samma sätt.  

Andreas Schleicher som övervakar OECD-testet säger till New York Times förklarar det med kulturskillnader och hur ungdomar lockas till matematik och vetenskap överlag i olika länder, och säger att barnen blir influerade i väldigt tidig ålder.  Forskarna listar förutom USA också Storbritannien och Kanada som länder som inte lockar flickor till vetenskapen, medan skillnaderna är mindre i Ryssland, Asien och Mellanöstern.

Bäst i testet klarade sig asiatiska och nordeuropeiska ungdomar. Flickorna i Finland klarade sig bättre än i alla de andra nordiska länderna.

Det var Kauppalehti som först lyfte upp New York Times nyhet om undersökningen.