EPA/UWE ANSPACH

Ekonomiska utsikter i gråare nyans

Finlands ekonomi kan vara på väg mot bättre tider. En konjunkturprognos från Finlands näringsliv EK visar visserligen att industrin, byggindustrin och servicebranschen fortfarande mår dåligt.

Men en liten ljusglimt är att utsikterna för EK:s medlemsföret nu förbättrats en aning, även om de fortfarande är dystra.

Samma budskap förmedlas av eurozonens förtroendeindikatorer. Förtroendet är på väg att öka, men ligger fortfarande på minus.

Den tyska industrins tillväxtsiffror vittnar om att landets fabriker går på högvarv. Det i sin tur har påverkat landets servicesektor positivt. Ifo-indexet som mäter förtroendet i det tyska näringslivet har klättrat tre månader i följd.

Problemen i euroområdet är de samma som förr: de vansinniga skulderna som krisländerna dragit på sig och den enorma ungdomsarbetslösheten.
Räntorna på krisländernas skulder har däremot hållits på en dräglig nivå en längre tid vilket vittnar om att Europeiska centralbankens (ECB) åtgärder bitit för tillfället.

Frankrike ett bekymmer

Den svaga utvecklingen av ekonomin i Frankrike innebär nya problem för euroområdet. Det har också lett till att relationen mellan Tyskland och Frankrike ansträngts. Förtroendeindikatorerna i Frankrike har till och med varit på en sämre nivå än i Spanien och Italien. Även exporten har backat.

President Francois Hollande har till och med föreslagit att man borde ingripa i eurokursen så att euroländerna bevarar sin konkurrenskraft i förhållande till Kina och USA.
Det franska förslaget passar inte in i de tyska tankegångarna, för då ökar inflationshotet. I Tyskland finns en fruktan för att inflationen ska höja lönerna. Det lämpar sig inte för ett land som lever på sin export.

Det är ECB som styr penningpolitiken i eurozonen och att hålla inflationen under kontroll hör till bankens uppgifter, inte att ingripa i eurokursen.
Utspel som Hollandes vittnar om att protektionistiska och populistiska alternativ flyter upp till ytan när det går dåligt i det egna landet.