Barnombudsmannen spelar skickligt Kremls spel

Rysslands barnombudsman Pavel Astachov är känd som den man som stiger fram i offentligheten när utlandsryssars barn blir storpolitik.

 Vårdnadstvisterna med bland annat Finland har gett ökad synlighet åt den publicitetsälskande juristen, som är känd för sina dyra vanor.

I en intervju med FNB i Moskva anklagar Astachov de finska myndigheterna för att behandla ryska familjer i Finland illa.

Ett av Astachovs mål är att grunda en barnkommission för Finland och Ryssland. Kravet upprepas flera gånger under intervjun.
– Finland är en utvecklad rättsstat och medlem i Europarådet. Trots det avvisar landet de normala, internationella, mellanstatsliga mekanismer som vi har föreslagit, säger Astachov.

I Finland förstår man alltför väl att Ryssland skulle kunna använda en bilateral barnkommission som sitt eget politiska redskap.

Juristen med examen från KGB-akademin är inte nöjd med att man mellan Finland och Ryssland i början av året började tillämpa Haagkonventionen om internationella bortföranden av barn. Avtalet handlar om att ett barn som förts bort tryggt ska kunna återbördas till landet där det bor.
– Finland och Sovjetunionen hade ett avtal om rättslig hjälp i familjeärenden och det var i kraft ända tills Sovjetunionen kollapsade. Efter det har Finland vägrat att ingå ett motsvarande avtal med Ryssland, säger Astachov.

"Sovjetpropaganda"

Boris Altshuler, som leder den ryska organisationen Barnets rätt anser att Astachovs tillvägagångssätt påminner om sovjettiden. Altshuler har arbetat med barnskydd i tiotals år.
– Astachov har samma roll som de sovjetaktörer som deltog i kalla kriget under sovjettiden. Han söker ständigt konflikter med väst, enligt kalla krigets principer, säger Altshuler.

Enligt honom finns det i Kreml en efterfrågan på en person som Astachov just nu.

– Astachov förstod vid rätt tidpunkt vilka vindar som blåser i Kreml. Han deltar i maktapparatens spel fullt ut. Därför gjorde han en skandalresa till Finland och väsnas också på andra ställen och riktar anklagelser mot bland annat USA och Finland. Anklagelserna är ogrundade, samma smörja som sovjetpropagandan.

Inte lätt för väst

Ett av Astachovs mål nåddes när amerikaner vid årsskiftet förbjöds att adoptera barn från Ryssland. Om han får som han vill kommer ryska barn inte att adopteras utomlands i framtiden.
– Genast när jag tillträdde den här tjänsten sade jag att jag motsätter mig adoptioner till utlandet. Jag tror de internationella adoptionerna från Ryssland kommer att upphöra helt, säger Astachov.
Han lovar också mer problem för Finland.
– Om det här fortsätter och vi inte får till stånd en mellanstatlig rättsmekanism för att skydda våra medborgare, är det skäl att fundera på att utlysa Finland som ett farligt land för ryssar, säger Astachov.
Många ryssar minns Astachov från flera år tillbaka. Bland vanligt folk tar man honom inte på särskilt stort allvar, eftersom han tidigare har drivit välbärgade medborgares tvivelaktiga rättsfall och väckt förvåning också på tv.