Foto: Tor Wennström

"UM gav inte dubbla budskap"

Tidigare understatssekreterare Markus Lyra förnekar att Finland spelade dubbelspel om CIA:s misstänkta fångflygningar. "Man talar lite annorlunda i offentligheten och till en amerikansk diplomat"

Det är telegram som USA:s dåvarande ambassadör i Helsingfors, Marilyn Ware, skickade till Washington 2006 som väcker frågor om Finlands agerande då CIA beskylldes för fångtransporter via europeiska flygplatser. Telegrammen ingår i nya avslöjanden från Wikileaks.

Marilyn Ware rapporterar att understatssekreterare Markus Lyra på ett möte den 24 maj 2006 försäkrade att Finland inte gör något stort nummer av CIA:s påstådda fångtransporter utan ligger lågt och nöjer sig med Wares försäkran att USA inte godkänner tortyr, men aldrig kommenterar enskilda flygningar.

Tidigare hade utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) varit betydligt fränare då han i riksdagen kommenterade de misstänkta fångtransporterna.

– Det är inte acceptabelt om transporterna strider mot internationella avtal. I så fall är saken allvarlig. Människor kan inte transporteras via Finland om inte internationell rätt högaktas, sade Tuomioja 2005.

Frågan aktualiserades då Borgåbladet som första tidning rapporterade att amerikanska transportplan som mellanlandat i Finland kan ha haft misstänkta terrorister i lasten.

Markus Lyra minns mötet med Marilyn Ware men ser ingen konflikt i det han sade på USA:s ambassad och det Tuomioja sade i riksdagen.

– Jag minns att jag frågade om de amerikanska planens mellanlandningar och fick svaret att USA aldrig ger ut sådana uppgifter. Vad kunde jag annat svara än att jag förstår synpunkten och lova att vi inte gör något större nummer av det? Eftersom USA vägrade berätta om mellanlandningarna hade vi ingenting att vinna på att envist fortsätta fråga.

Tuomioja var betydligt fränare, du ser ingen konflikt?
– Nej, Tuomioja och jag var nog helt överens. Men det är en gång för alla så att man väljer sina ord lite annorlunda om man talar i offentligheten eller till en amerikansk ambassadör.

– Det har gått många år sedan mötet så jag minns inte exakt hur diskussionen gick och om ambassadör Ware citerar mig helt korrekt. Hon var inte proffsdiplomat och kan därför ha dragit hemåt. För att veta exakt vad som sades borde man jämföra Wares rapport med UM:s eget referat av samtalet. Med den rapporten lär Wikileaks inte ge ut.

Via e-post svarar Erkki Tuomioja på Hbl:s fråga om det finns en konflikt mellan UM:s signal till USA:s ambassad och det han sade i offentligheten.
"Jag är inte medveten om några andra signaler jag eller någon annan med min instruktion eller mitt vetande skulle ha skickat till ambassaden utom det jag har sagt i offentligheten".

I början av 2000-talet drev USA sitt krig mot terrorismen som allra ivrigast. Då flögs misstänkta terrorister kors och tvärs över jordklotet för att hamna i länder där "okonventionella förhörsmetoder" kunde användas.

I klartext handlade det om tortyr som var förbjuden enligt amerikansk lag. George W Bushs administration löste dilemmat genom att förflytta fångarna till länder i Mellanöstern där förhör kunde genomföras utan begränsningar.