LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Stora Enso stänger pappersmaskiner i Sverige

Kapacitetsminskningen motsvarar 3,4 procent av den europeiska produktionen av dagstidningspapper.

I höstas varslade svensk-finländska Stora Enso 520 personer. Och när skogsindustrikoncernen presenterade sin rapport för det fjärde kvartalet på tisdagen kom nya nedskärningsbesked.

Sammanlagt ska 600 jobb bort, varav hälften i Sverige. Pappersmaskinerna i Hylte Bruk och Kvarnsveden ska läggas ner före halvårsskiftet. I Kvarnsveden i Borlänge berörs 175 jobb och i Hylte Bruk 100 jobb. De resterande 25 jobben försvinner från anläggningar i bland annat Nymölla. I Finland inleds förhandlingar om sparåtgärder i Kides och i Honkalahti i Joutseno. Målet är att spara 54 miljoner euro på årsnivå.

Sviktande marknad

Bakom nedskärningen ligger en sviktande marknad för tidningspapper när allt fler väljer bort tidningar. Stora Enso och fristående prognosmakare har de senaste åren räknat med en nedgång för tidningspapper på fem procent per år. Vid senaste årsskiftet stod det klart att siffran blev nio procent.

– Helhetsefterfrågan på papper i Europa har gått ner med en fjärdedel sedan 2007. I fjol blev nedgången starkare på grund av samverkan av strukturförändringar och konjunktur, sade Stora Ensos vd Jouko Karvinen i Helsingfors på tisdagen.

Karvinen uppger att efterfrågan på tidnings- och tidskriftspapper minskade med 9 procent förra året.
– När vi nu har facit för förhandlingarna om avtal för tidningspapper under senare delen av året ser vi att efterfrågan och lönsamheten är för dålig. Vi måste helt enkelt anpassa vår kapacitet till det, säger Mats Nordlander, Sverigechef på Stora Enso.

Även om han inte tror att det är aktuellt med fler neddragningar i år ser han inte ljust på framtiden.
– Vi kan i dag inte göra en bedömning av var botten ligger.

Även bedömare som TT talat med konstaterar att den allt större konsumtionen av digitala medier har skapat en stor överkapacitet i segmentet tryckta medier.

– Stora Enso har skurit ned produktionen av tryckta medier nästan varje kvartal i flera års tid. Och jag kan inte riktigt se att det skulle ta slut med det här, säger Markku Järvinen på Evli Bank.

Positivt resultat

De nya effektiveringsåtgärderna och nedskärningarna kommer trots ett positivt resultat för fjärde kvartalet 2012. Stora Ensos resultat före skatt blev bättre såväl för årets fjärde kvartal som för hela 2012 jämfört med året innan. Vinsten för oktober–december blev 204 miljoner euro. Under hela året ökade vinsten med 61 miljoner euro till 482 miljoner.

Omsättningen under 2012 var 10,8 miljarder euro, en dryg procent mindre än året innan. Företagets ledning föreslår en utdelning på 0,30 euro per aktie.